Пане Валентине.
Ех... Отже, всі не клацали на посилання? Бо воно веде в ел.версію журналу „Український Тиждень”. А
вона є відображенням друкованих (паперових) версій. Тобто, зд., нема підстав вважати ті статті ефемерними інетними явищами

Бо паперові видання (навіть якщо вони й не спеціалізовані наукові) мабуть теж змушені ретельно добирати й перевіряти публікації?
Тепер
про переселення в Україну.Я колись зустрічав цифри, але навдивовижу скромні. Напр., 100тисяч. Не вражає, не лякає і мало що пояснює. А от дивна поведінка людей з укр.прізвищами (навіть немодифікованих присвійними суфіксами, типу "-ов") потребує якохось пояснення...
Щодо репресій 1937 -- то і їх нелогічно оцінювати у відриві від 1933. І взагалі важко зрозуміти на що розраховувала укр.еліта. Бо коли після 1933 зникла підтримка народу (бо йому переламали хребет), то майбутнє голови вже було визначене...
Для прикладу варто розглянути території на захід від Збруча. Дивовижно, але на карті ГолодоМору („Картографія” 2010p.) там зовсім небагато меморіалів жертвам ГолодоМору (суттєво менша щільність). Більше того, навіть Голод 1946-1947 їх не зачепив (мама була мала, їжі було мало, але пригадує, що саме зі сходу йшли люди і підбирали якісь дрібні і незрозумілі плоди, викинуті з грядки).
Але якщо врахувати, що еліта краю, все зрозумівши за 1939-1941, змогла створити УПА, то стає зрозумілішим як їм з народом вдалось пережити Сталіна і нацьковану ним зграю -- лише взаємно (народ-еліта-народ...)
підтримуючи одне одного.І
про лікувальне голодування.У мене щось таке відбувається щороку. Я зважуюсь навесні. Ваги кажуть, що я жирнуватий (хоч і не уявляю, де вони той жир знаходять

); потім йду в багатотижневий похід; повертаюсь... і виявляю що все ж пропало... все що нажито непосильним наїданням взимку

. Але чи був це справжній голод? Тим більше, що я ще й з собою якусь їжу та ношу у поході. Може несмачну. Може багато не з'їси, але все одно (для важких фіз.навантажень необхідно ж).
До осені я так можу втратити до 1/8 маси...
Якщо 1кг жиру = 9000ккал, то це мін 3 доби енергетичних затрат. Якщо маєте 10 зайвих кг, то це запас на один місяць! А траву (ягоди?) варто їсти мабуть просто для того, щоби шлунок працював і білки якісь додавались...
Звісно, у міських умовах від зайвої їжі утримуватись складніше. І то навіть подвиг -- обмежувати споживання коли навколо купа крамниць, акцій, розпродажів і глюманату натрію...
Але як такі розваги (типу „їм-не-їм”, оздоровлююсь) можна порівнювати зі справжнім багатомісячним голодуванням? І смертю від голоду? Це ж неспівставно...