|
ДЕНЬ ДРУГИЙ
Міра прокинулася і кілька хвилин намагалася зрозуміти, де знаходиться. Потім ще хвилину розмірковувала: куди могла подітися Янка? – начебто, разом засинали. У коридорі лунала музика: щось ритмічне і дуже знайоме, але ось так, через двері, розібрати, що Янка слухала, не виходило. Через хвилину Міра все-таки піднялася з ліжка, вийшла в коридор і схвально кивнула хрипкому підбаску, як старому знайомому :
Don't need to care about tomorrow I got no pain, I got no sorrow
"Ну, зрозуміло! – подумала вона, – що ще Янка слухатиме в цьому величезному, пустинному приміщенні, в чотирьох сотнях тисяч кілометрів від дому"? Вона вже не сумнівалася, де знайде Тетяну, і чим та займається. Так і виявилося: подруга, з блискучим від поту обличчям, щосили рубалася з автоматом, намагаючись дістати його "серце". Гучна музика робила удари майже не чутними, але в тому, що ці удари дуже сильні, сумніватися не доводилося. Шолом, нагрудник і гнучкий захист суглобів валялися безформною купою: Тетяна вийняла з них датчики і просто приклеїла їх скотчем на руки і до налобника. Це суперечило техніці безпеки, але в Гетьманататі Тетяна з третього курсу входила в трійку кращих з фехтування, і Міра не сумнівалася, що Янка знає, що робить. Поспостерігавши хвилину, Міра вирішила не заважати. Повернулася в кубрик, привела себе до ладу і заходилася над сніданком, сподіваючись вгадати, коли Янка втомиться і прийде снідати. Вгадала. Музика стихла якраз перед складанням бутербродів з тонко нарізаної шинки, сьомги, сиру і підсмажених на маслі тостів. На підносі лежали скибочки свіжих помідорів, огірків і зеленої цибулі. Міра хотіла додати апельсин, але роздумала: для першого разу і без того надлишок: стіл, здавалося, ломився від достатку продуктів. Янка прискочила розчервоніла, голодна і щаслива. – Кава? Чай? Томатний сік? – жартівливо-улесливо запитала Міра і не втрималася від зауваження: – Хоч би «фейсу» вмила! Невже обіцяні потовідсмоктувачі твоїх «лосін» не працюють? – Працюють, – все ще нерівним диханням відповіла Таня. – З ними я теж змагаюся. І теж перемагаю. – Элиса Купера обов'язково було вмикати на повну потужність? – А по іншому його слухати немає сенсу. – І по колу? Іншої музики немає? – Навіщо інша? Гімн самотності. Пісня про нас. Киданки АББу не слухають. – Мені подобається АББА. – Це тому, що ти на щось сподіваєшся… марно. Міра не відповіла: Михайло мав рацію – плоди цивілізації виявилися надто смачними, щоб псувати їх спіркою. Коли тарілки на дві третини спорожніли, Янка відкинулася на спинку лави і оцінила: – Непогано. – І тільки? – ображено стиснула губи Міра. – Не хочу відразу виставляти найвищі бали... – З цих же міркувань я вирішила відкласти цитрусові. – Один-один? – Нічия, – погодилася Міра. – Готова обговорити найближчі плани? – Ні! – сказала, як відрубала Таня. – У нас лишилася незакрита тема. Міра не сумнівалася, що закривати тему дострокового складання магістратури доведеться найближчим часом. Тому обмежилася запрошувальним жестом руки і промовчала. – Тільки я не заради суперечки, – попередила Тетяна, – виключно декларації для. Хочу, щоб ти мене просто вислухала. Міра з посмішкою показала, як застібає блискавку на губах. – Крім тебе, цю справу ніхто не міг провернути. Не маю уявлення, як ти це зробила, але що це твоя робота – точно. Якщо ми на Місяці, значить, магістратуру пройшли і Гетьманат пропустив нас на наступний рівень. Це означає, що ти не тільки позбулася групи, але й настільки заплутала голову спостерігачам, що прямих претензій до тебе куратори пред'явити не наважилися. І все це мені дуже, дуже не до душі. Ти – злісна, некерована тварюка. Вважаєш себе вищою за правила і закони. Я у шоці. Ти зовсім не схожа на Міру, з якою ми познайомилися в горіховому гаї на абітурі. Неоліт тебе зламав... Було видно, що на цьому місці вона втомилася. Або шлунку для перетравлення знадобилося занадто багато крові, і голові трохи не вистачило. Міра з цікавістю спостерігала, як викривальний запал програє битву ситій заціпенілості. – Чому ти мовчиш?! – непослідовно обурилася Тетяна. Міра знову розіграла миттєву пантоміму, зобразивши пальцями прищіпку на губах і витріщивши очі. – Повинна бути межа! – зібравшись із силами, заявила Тетяна. – Межа, яку не можна перетинати. У тебе її немає. Таке враження, що заради влади ти можеш пожертвувати чим завгодно і ким завгодно. З цього випливає, що для тебе влада – не засіб, а мета. Але одержимих владою слід ізолювати від суспільства. З усіх психічних розладів властолюбство – найнебезпечніше. Страшніше за чуму і холеру. За сучасних засобів винищення можуть померти всі. Всі на планеті. Імунітет не допоможе. Харківський меморандум... Вона знову замовкла, збираючись із силами і підшукуючи потрібні слова. Мира пригубила чашку. «Чаї тут чудові, – подумала вона. – Це не хвойні голки в окропі заварювати…» – Скажи хоч щось! – обурилася Таня. – Можеш згадати, коли наша група зменшилася вдвічі? Тетяна спохмурніла, але відповіла відразу: – Другий семестр першого курсу. Сучасна історія міжнародних відносин. Після третьої лекції про європейські консультації з приводу війни в Україні половина курсу пішла з Гетьманата з твердим переконанням, що політика – лайно… Вона не змогла стримати гримаси огиди. – І я згодна з ними. Якби не ти, я б теж пішла. Це огидно! Міра кивнула: – Точно так само, як на перших курсах мединів студентам показують пологи з ускладненнями… профнепридатні повинні самі піти. Людина нікому не повірить, що вона не відповідає своїй мрії. Вона повинна зрозуміти це сама. – І що? – Гетьманат моделює ситуації, з якими політик щодня стикається. Ситуації, в яких совість – поганий порадник. Магістратура – лише полігон. Це не вибір між поганим і хорошим. Це вибір між огидним і жахливим. Ми могли з першого дня зійти з дистанції. Досить було зайти в евакуаційний ангар і клацнути вмикачем. Могли зробити це вранці після того, як «гайники» і «рибалки» заявилися з «вимушеною» вимогою. А могли залишитися і терпіти комуністів. За два тижні вони б зжерли наші запаси, потім посварилися, але ще до цього нас самих виставили б на вулицю. «Право сильного», а якщо хочеш заперечити, стань сильнішим... Міра замовкла, прислухаючись. Коридором хтось ішов. Легка, спортивна хода. Міра подивилася на Таню, але та лише здивовано підняла брови. «Ну, звичайно, – подумала Міра. – Вона – чуйний емпат. Але щоб відчувати людину, її потрібно бачити...» У дверному отворі з'явився молодий хлопець. Сяюча посмішка на засмаглому обличчі. – Привіт, дівчата! – сказав парубок. – Я тут у вас в конференц-залі посиджу, не заперечуєте?
– Ти хто такий? – хижо запитала Міра. – Степан, – назвав себе гість, анітрохи не збентежений крижаним прийомом. – Степан Марковський. Програміст і майстер по залізу, скільки себе пам'ятаю. Якщо неполадки з обладнанням, це до мене. Вітаю гостей станції невдах! – Ми заперечуємо, – сказала Тетяна, встаючи. – І будемо дуже вдячні, якщо ви негайно підете. На її обличчі читалася прикрість, що перервали важливу розмову. Але Міра несподівано зацікавилася: – Ні, зачекай. Сідай, – вона відсунулася на лавці, звільняючи йому місце. – І обґрунтуй, чому «станція невдах». Хлопець не став дженджуритися: сів за стіл, без дозволу схопив вцілілий бутерброд і негайно засунув його в рот. Цілком. Оскільки Тетяна стояла, вона взяла чисту чашку і налила йому чаю. Степан вдячно кивнув і зробив кілька ковтків. Закусив помідорами і потягнувся до другого бутерброда. Міра демонстративно відсунула від нього таріль. На його обурений погляд спокійно відповіла: – Бутерброди за ціною питань. Перший був передплатою. Кредит вичерпано. Чому «станція невдах»? Степан облизнув губи і старанно поводив язиком по яснах, виловлюючи залишки їжі. Потім зробив ще ковток і тільки тоді відповів: – Якщо почитаєте біографію аборигенів нашого селища, то відповідь здасться очевидною. Плюс повний прогар проекту століття. Реголіт нікому не потрібен. А в будівництво естакад вбухані трильйони євро. Тепер країни намагаються всучити «розгіналки» одна одній. Так і будуть стояти величними пам'ятниками епохи. Як піраміди Хеопса. Через сто років вчені будуть ламати голови: за яким чортом предки цей мотлох будували? Він подивився на таріль з рештою бутербродів, і Міра підштовхнула її ближче до нього. Поки Степан жував наступну порцію, вона запитала: – Тепер про невдах. Що не так з Бо-Бо? – Лузер з лузерів! – невиразно, з набитим ротом пробурмотів Степан. – Двадцять років готувався до експедиції на Марс. Мав стартувати з третьою групою. Тепер, зрозуміло, не полетить і друга. А як виручати першу, ніхто не знає. – Нам не зрозуміло, – сказала Тетяна, – у чому річ? Вона не сіла за стіл. Так і стояла поруч з низкою кухонних приладів, ніби спостерігаючи за Степаном збоку. Напруги в ній не було, тому Міра вирішила, що гостю можна довіряти. – А я вже наївся, – нахабно заявив Степан. – Чим тепер за відповіді будете платити? – Орендою конференц-залу, – незворушно відповіла Міра. – Що не так з експедицією на Марс? Степан поклав долоні на стіл і побарабанив по ньому пальцями. – Тоді потрібно домовитися про ціну, – продемонстрував він «ділову хватку». – Скільки передбачається питань за дві години оренди? Потім мені на вахту... – Десять хвилин, і можеш йти працювати, – відповіла Міра. – Один до дванадцяти? Згода! Питайте. – Марс. – Так, так… Марс. За графіком марсіанського проекту слідом за першою експедицією відправили обладнання для житлового комплексу: купол, регенератори, рекуператори і все таке. Екіпаж всього дві людини, корисне навантаження – сто двадцять тонн. Це життєзабезпечення марсіанської місії з трьох груп. Але ось біда: заклинило дросель паливопроводу двигуна. Поки все паливо не вигоріло, транспортник некеровано розганявся. Так що тепер він вже перетнув орбіту Марса і бадьоро прямує до поясу астероїдів. Якщо не вріжеться в Цереру, «потоне» в метані Юпітера. Другого такого комплексу немає. Вижити на Марсі тепер навіть двом експедиціям неможливо. Що вже говорити про третю. Що називається, «всі яйця в одному кошику», а на кошик наступив слон. Так що місія відкладена на десять років. Спочатку зроблять нове життєзабезпечення, потім дочекаються «зручної» диспозиції Земля-Марс, потім чекатимуть, поки життєзабезпечення долетить... Бо-Бо до цього часу стане стареньким... – Зрозуміло, – перервала його Міра. – А що з втікаючим кораблем? – У якому сенсі «що»? – здивувався Степан і кинув погляд на годинник. – Все, пташка відлетіла. З екіпажем Фароса можна поговорити, але вони небіжчики. Наздогнати їх ніхто не може, повернути вони теж не можуть. Тепер будуть летіти і ділитися враженнями до самої Церери або Юпітера… якщо, звичайно, не вирішать покінчити з невизначеністю нештатним шлюзуванням. – Це як? – Вакуумуванням легенів. – Яка сумна історія, – не стрималася Тетяна. – А що не так з Михайлом? – Відлюдько пілот? А як ви гадаєте, що не так з пілотом, якому нікуди летіти? Хлопець – фанат одиночних польотів. Навмисно завербувався на Місяць, щоб «пасти» комбайни, віддаючись у космічній тиші медитації та роздумам. А тут облом! Спочатку він думав, що «пощастило»: збирався піднімати на орбіту лід і розвозити продукти по місячних станціях. Ага! Зась! Економісти вважали такий бізнес збитковим. Лід і картоплю простіше запускати з естакади. Ось і вийшло: контракт у нього є, а літати нікуди. Він навіть не може повернутися на навколоземні орбіти: ремонтувати супутники зв'язку. За контрактом йому ще рік пішки ходити. І зауважте, головне! – безполітний час вираховується зі стажу. Так що кожен день без польотів – для нього скрегіт зубів. – А ви? – запитала Тетяна. – Що я? – не зрозумів Степан. – Ти сказав, що тут всі невдахи, – пояснила Міра. – У чому твоє нещастя? Степан подивився на годинник і підвівся: – А хіба не зрозуміло? У тому, що замість роботи доводиться гаяти життя з допитливим дівчиськом, – він широко посміхнувся своєму жарту. – Твої десять хвилин скінчилися, магістр. Готуй питання: завтра прийду в цей же час. Він вийшов, а дівчата переглянулися. – Ще одна мила людина? – про всяк випадок уточнила Міра. – Ніякої загрози, – підтвердила Тетяна. – Помисли чисті, як сидіння унітазу після ретельного прибирання професійного клінінгу. – Ти звернула увагу на засмагу? – Вони всі підозріло засмаглі, – погодилася Тетяна. – Може, професійне захворювання? Сонячна радіація і все таке… Питати якось незручно. Раптом вони цього соромляться? – Мені потрібна детальна інформація про кожного співробітника Станції, – заявила Міра. – Я займуся історією цього літниська, а ти підніми особисті справи. Якщо Місяць – це дійсно острів розбитих надій, то, можливо, нас сюди заслали не тільки для підготовки звіту. – А розім'ятися не хочеш? – запитала Тетяна. – Я в захваті від фехтувального тренажера. – Я бачила, – посміхнулася Міра. – Але те, що ти рубаєшся з роботом без шолома і амуніції, напружує. Не хочеться поповнювати список місцевих невдах твоїм ім'ям. – Ще не народився робот, який розіб'є мені голову, – гордовито сказала Тетяна. І тут же зовсім іншим тоном додала. – Історія про космонавтів Шредінгера розбила мені серце. Ні живі – ні мертві. Який жах!.. – До речі про розбите серце. У тебе ще одне завдання: зв'яжися з медиком. Альона Гіцба. Дізнайся, що їй від нас потрібно. Отже, до обіду – Гіцба і особисті справи співробітників. Звички змінювати не будемо: обідаємо о дванадцятій, як завжди. Обміняємося враженнями... – Міра помітила, що Тетяна набурмосилася, і швидко додала: – і повернемося до моєї особистої справи. Повір, мені є що тобі відповісти...
Міра тільки раз заглянула до конференц-залу: переконалася, що Степан дійсно працює (величезний екран був розбитий на чотири сектори, в кожному з яких по-мультяшному гнулися графіки і «кипіли» послідовності символів і цифр), і влаштувалася на другій кухні – не хотіла заважати Тетяні. Все, про що розповів Степан і на що обережно натякали Когут з Михайлом, підтвердилося: криза надвиробництва на Землі вбила гелієву енергетику фактично в зародку. У додаток дві катастрофи: жертви мінімальні, – слава Космосу, не Чорнобиль, – але осад на довгі десятиліття. Українську місячну станцію «врятував» льодовик і оранжерея. І, як наслідок, з усіх естакад повноцінно працювала тільки українська: виводила на місячну орбіту лід і розкидала по Місяцю овочі та фрукти. Вирощувати їх тут, на Місяці, виявилося дешевше, ніж піднімати з гравітаційного колодязя Землі. Історія відкриття льодовика здалася буденною, навіть рутинною: вибухові роботи чорнової підготовки опор рейкотрона проходили разом з «прослуховуванням» пружних хвиль у місячній породі. Ця сейсморозвідка і виявила порожнини, заповнені речовиною з щільністю трохи менше тонни на кубічний метр. Буріння підтвердило поклади льоду. Почалася негайна розробка, причому значна частина льоду пішла на будівництво естакади: ідеальний будівельний матеріал в умовах вакууму і низької гравітації. Це дозволило зробити українську естакаду найдовшою і найпотужнішою. Що, втім, сьогодні виявилося зайвою надмірністю. Коли Міра розглядала об'ємні карти порожнин з оранжереями на льодових покладах, до неї заглянула Тетяна. – Гіцба покликала на медогляд, – сказала вона. – До обіду не чекай, мене відвезуть до стоматолога на іншу Станцію. Обіцяють відновити щелепу. Так що вечерятиму з новими зубами. Міра кивнула, намагаючись не втратити інтересу до розвитку свого дослідження, але настрій зник: нахлинули спогади, від яких було неможливо відмахнутися. Видалення зуба в умовах неоліту було справою непростою, болісною і кривавою. Міра ще кілька хвилин сиділа над схемами порожнин, намагаючись повернути відчуття повного занурення в історію розробки місячних надр, але нічого не виходило. Спогади нахлинули зі звуком, кольором і запахом. Вона ніби повернулася в світ простих, але жорстоких завдань, не вирішивши які вона могла або програти, або померти. Зрозумівши, що без перерви не обійтися, Міра пішла до спортзалів. По дорозі, згадавши про Степана, заглянула до конференц-залу. Але він був порожній. Вона перевірила стіл, за яким Степан сидів: ні, цього разу відбитків масних долонь не було. Зате на підлозі лежали зім'яті вологі серветки. «Порося», – подумала Міра і віднесла серветки в сміттєвий кошик на кухні. Підійшла до відсічних дверей, які вели з секції магістратури на основну частину Станції, до людей. Прислухалася до відчуттів: ні, бачити нікого не хотілося. Тоді вона повернулася до спортзалів. Постукавши кілька хвилин кулькою з пінг-понг автоматом, здивувалася: кулька летіла паралельно столу, не думаючи ні про які параболи. Надмірне закручування не допомагало: доводилося не стільки бити, скільки штовхати. «Так я набуду таких навичок, що на Землі про пінг-понг доведеться забути», – сердито подумала Міра і відклала ракетку. «Невже це дійсно Місяць?» У підсобці в шафі з інструментами відшукала рулетку, витягнула лінійку на один метр, зафіксувала її кінець магнітом на горизонтальній поперечині кросовера і похитала рулетку. Вийшло чудово: важка рулетка дозволяла знехтувати опором повітря, а магніт міцно утримував кінець лінійки. Конструкція здавалася гнучкою, стійкою і надійною. Принесла планшет, знову розгойдала маятник, запустила секундомір і відрахувала десять коливань. Потім повторила вимірювання кілька разів. Період коливань вийшов дуже близьким до п'яти. «П'ять секунд? – подумала Міра і швидко поділила два «π» на п'ятірку і піднесла до квадрата. – Один-п'ять-вісім. Дуже схоже на «один і шість». Виходить, не обдурили. Це дійсно дуже близько до прискорення вільного падіння на Місяці». Повеселішавши, повернула магніт і рулетку на місце і продовжила обхід. Пружинні тренажери сподобалися більше, ніж столи для настільного тенісу: груди, спина, ноги. Широкий кросовер і стійка для біцепса. Все дуже міцне і професійне. «Тут дійсно можна зайнятися бодібілдингом! Рівень Лариси Рейс, звичайно, недосяжний, але до обладнання претензій немає». Нарешті підійшла до фехтувального робота і була вражена: дуже серйозна конструкція. І небезпечна. Робот рухався по доріжці на рейках, а значить, міг не тільки захищатися, але і нападати. Мішень спочивала на гнучкому стрижні. Завдання просте: нанести удар або вколоти. Але для захисту «серця» робот використовував чотири «руки», озброєні міцними смугами металу. Міра оглянула «клинки»: край був обрезинений. Порізи виключалися, але прямий удар по шиї або руці запросто міг відправити на ліжко в лазареті. Вона підійшла до шаф зі зброєю: шаблі, рапіри, катани. Рукояті бочкоподібні, рифлені, з полімерним покриттям: зручні для руки і не ковзають з долоні. Міра підібрала відповідну вагу, покрутила, щоб перевірити балансування, але запустити автомат не наважилася. Холодна зброя входила до списку обов'язкових курсів Гетьманата, але для Міри завжди здавалася чимось ляльковим, театральним. У справжньому бою супротивника простіше пристрелити або рознести на шматки гранатою, ніж рубати йому голову. У борцівському залі Міра все-таки запустила голема. І отримала півгодини насолоди відпрацьовуючи задушення. На максимум реакцію робота Міра не ставила, але і на середній виходило цілком життєво. Під кінець вона жваво покидала голема через стегно і «кочергою»: гучні удари важкого тіла об жорсткі мати луною розносилися по коридору, наповнюючи поверх життям і енергією. Душова кабінка знову повернула зневіру: маленька, тісна. Масажні струмені гарячої води швидше засмутили, ніж порадували. Замість рушника та ж кабінка, тільки з дюз гаряче повітря, а не вода. Втім, з душу вона вийшла з дивним відчуттям спокою і миру. «Космічна шкіра» порадувала теплом і сухістю. Як виявилося, після зняття в ній запускалися хімічні процеси стерилізації. Так що прання новий одяг не потребував. На кухні випила томатний сік і доїла залишки сніданку. Готувати обід не стала. Вирішила дочекатися Тетяну, щоб разом повечеряти. Тетяна. Зуб. Настрій знову став межовим: не добре – не погано. Сувора рівновага обставин, які якщо не вб'ють, то скалічать, і готовності людини реагувати на ці обставини. Коли Тетяна вперше застогнала від болю, вони ще сподівалися, що все вляжеться, пройде. Але на третій день вимушеної дієти стало зрозуміло: або бігом до евакопункту, або щось робити. На превеликий жаль Міри, вона знала, що робити і як. У перший місяць після висадки вона знайшла гриби на торфовищі і, випробувавши на собі кілька мікродоз, зрозуміла, що гриби містять псилоцибін. Про застосування як знеболювального засобу вона тоді не думала. Весь третій курс в рамках факультативу з хімії вона займалася психоделіками рослинного походження. І відчувала себе досить впевнено, щоб перетворити псилоцибін на зброю: з потужним, але нешкідливим дозуванням, і протиотрутою, здатною вивести людину з тріпу на будь-якій фазі поширення токсинів в крові. Так що дрібка порошку з сушених грибів, третина чашки окропу і точне знання, які частини гриба слід використовувати, послужили надійною анестезією, яка дозволила Тетяні говорити, але мало що розуміти і відчувати. Вирвати хворий зуб виявилося простіше, ніж думалося. Для цього знадобилося коротке шило з міцним сталевим шипом, який вдалося просунути між коренями, відсунувши ясна, і одним рішучим рухом «висмикнути» премоляр з щелепи. Зупинити кров вдалося досить швидко накладенням компресу з кропиви. Після повернення до реальності Тетяна ще добу міняла тампони на зубах, а наступного дня без болю поїла. На третій день після операції вона остаточно прийшла до тями і розплакалася. Їй дуже не хотілося програвати. Як і всім, хто зважився на це нелюдське випробування. «Таня знає про гриби, – подумала Міра. – Знає, що моєї компетенції достатньо для випаровування псилоцибіну, його точного дозування і контролю «ефекту» протиотрутою. Не дивно, що вона не сумнівається в моїй причетності до евакуації конкурентів. Питання в тому, що саме вона розповість дантисту, і що потім дантист розповість Когуту. А Когут, відповідно, передасть інформацію Гетьманату. Там складуть два і два, і зрозуміють, що я не тільки знищила групу, але й підставила Ладку під підозри. Прикро, я погоріла на другий день після перемоги. Дискваліфікація і вовчий квиток на всі види громадських занять». На її подив, сумні прогнози не засмучували. Навпаки, ймовірність заборони на соціальні роботи чомусь надихала бадьорість і позитив. Як ясне ранкове небо перед сходом після важкої ночі. І начебто повинна падати з ніг від втоми, а насправді сповнена адреналіну і щаслива, що побачила наступний день. Вона повернулася на «свою» кухню і втупилася в екран з тримірним зображенням галереї оранжерей. «З іншого боку, якщо вони вирощують з нас професійних негідників, – а як ще назвати посаду президента? – то я практикою довела свою профпридатність. Президент – це влада. Якщо студент легким помахом руки зносить з дошки конкурентів… – гриби і спецглави хімії, хто б міг подумати! – то це і є докторська дисертація без будь-яких звітів і захистів. Зрештою, обидві команди приперлися з ультиматумом і наполягали на «праві сильного». Я зіграла за їхніми правилами і виявилася сильнішою. Якщо опонент хоче тебе зарізати ножем, а у тебе шабля, якою ти володієш досконало, то, напевно, нерозумно відмовлятися від шаблі тільки тому, що твоя перевага безумовна і очевидна. Життя – це не спорт. У спорті вагадані правила, щоб «процес» зробити видовищним, а спортсменів залишити живими для наступних змагань. Але в житті цікавить тільки результат: з їжею ти і в теплі, або холодний і під снігом...» Вона спіймала себе на тому, що, як і раніше, витріщається на екран монітора. «Станція бідолашних невдах... нас вчили ставитися до обставин, як до пазлів: або складаєш малюнок і перемагаєш, або так і лишаєшся зі шматками кольорового паперу, навіть не зрозумівши, що пройшов повз золоту жилу. Що можна скласти з уламків розбитих доль, оранжереї, льодовика, верфі і нікому непотрібного рейкотрона? А ще є Марс і космічний корабель Фарос, який інерція забирає до поясу астероїдів...» Міра знизала плечима. Для синтезу дуже мало даних. Вона тільки приступила до аналізу. Нерозумно чекати від себе рішень, якщо навіть не знаєш, до якої галузі науки відноситься завдання.
Тетяна, на диво, наробила дурниць. Прийшла пізно, Міра вже збиралася дзвонити Когуту, щоб з'ясувати, чи не сталося чогось. Прийшла не одна. Двоє хлопців: Михайло і худорлявий коротун, який весь час переминався з ноги на ногу, ніби в безперервному пошуку опори. – Це Юрій, – представила його Тетяна. – Мій стоматолог. Дантист поважно вклонився, відкриваючи рожеву залисину на тімені. А Міра перевела погляд з нього на Михайла, який тут же спробував зробити крок назад через відсічні двері. Тетяна вчепилася в нього і повернула назад. – Юрій хоче запитати тебе, як ти виривала мені зуб. А Міха повинен відвезти його назад. Тому він тут з нами посидить. Оскільки всі поки що стояли, Міра вирішила уточнити: – Посидить? Тетяна, не відпускаючи руку Михайла, кинулася на кухню. Юрій пішов сам. Тож Мірі нічого не лишалося, як піти за ними. На кухні Тетяна заходилася готувати частування: поставила чайник, кавоварку, дістала з морозилки піцу і закинула її в мікрохвильову піч. В обід Міра вже розібралася з цим «фокусом»: мікрочіп в піддоні піци перед тим, як згоріти під мікрохвильовим випромінюванням, встигав повідомити пічці про вміст упаковки і спосіб її зберігання. Програма спершу швидко розморожувала, а потім ніжно готувала. Так що їжа на виході не відрізнялася від свіжої. Незрозумілим було інше: якого біса Танька так дивно поводиться? Тупе неінформативне сокотіння перед вродливими кавалерами: «а-ля блондинка в овуляції» їй абсолютно не властиво... – Поки летіли, Міха зробив мені пропозицію... – базікала Танька. – Так швидко? – здивувалася Міра. – Ні-ні! – в розпачі замахав руками Михайло. – Пропозиція вивчитися на пілота. – А ти про що подумала, подруго? – запитала Тетяна і розсміялася вимученим театральним сміхом. Тоді-то Міра і зрозуміла. І розлютилася. Худий морщинчастий чоловік становив неабияку небезпеку. У Тетяни немає іншої можливості попередити про загрозу, крім розіграшу цієї блюзнирської оперети. Міра відчула, як темніє в очах. Цей вирод пришов з перевіркою в її печеру. Буде про щось питати, випитувати, а їй, отже, потрібно викручуватися і брехати? Що б що? Щоб тягнути лямку відмінниці, відвойовуючи у природи вищі атестаційні оцінки? Вона раптом зрозуміла, що хоче його вбити. Ось просто тут. Зараз! Відчайдушний крик Тетяни привів Міру до тями. Танька примудрилася перекинути чашку з окропом собі на руку. Опіклася, звичайно. «Прокляття! Виходить, вона в усьому права, – з каяттям подумала Міра. – У неоліті зі мною дійсно щось сталося. Згорів якийсь запобіжник... Загубилося щось важливе, без чого цивілізована людина при найменшій небезпеці перетворюється на дикуна...» – У кожному приміщенні є аптечка, – сказав Михайло, діловито обприскуючи опік білою, пухнастою піною. – Через півгодини змиєш, і рука буде як нова... – Вам потрібно бути обережнішою, – з співчуттям сказав Юрій. Міра перевела дух, взяла ніж (Тетяна підійшла ближче) і нарізала скибочки піци. – Налягайте, – рівним голосом запропонувала вона і зраділа, що говорить з втомленим роздратуванням, не виходячи з образу господині, незадоволеної візитом гостей, що прийшли надто пізно. Михайло з полегшенням сів навпроти неї, а Юрій вправно підчепив виделкою шматок піци і перетягнув на свою тарілку. Тетяна цілком природно поохала ще кілька хвилин, її стримано втішили («до весілля заживе»), потім віддали належне піці, потім на столі з'явилося вино, потім знову піца... І тільки через півгодини розмови ні про що, Михайло раптом запитав: – Розумію, що це пуста цікавість, але не можу втриматися, вибачте. Як це: вчитися на президента? Міра подивилася на Тетяну. Та посміхнулася і заохочувально кивнула. – Якщо коротко, то жахливо, – чесно відповіла Міра. – А якщо трохи довше, то страшенно цікаво, але кожну хвилину навчання допускаєш, що безцінну молодість витрачаєш даремно. – Обґрунтуй! – невміло зображуючи захмелілого, вимагав Юрій. Міра вперше подивилася йому прямо в очі і не здивувалася їх тверезості. Його не можна було назвати ворогом. Звичайна людина, яка сумлінно виконує свою роботу. І в тому, що сьогодні їх інтереси конфліктували, звинувачувати можна було кого завгодно, але не його. – Ми закінчили навчання, – сказала Міра. – Я тут, а значить, домоглася свого. Можливо, дадуть диплом, і я стану президентом запасу. Присвоять статус посади: «мир», «криза» або «війна». Час від часу будуть кликати на ток-шоу, де я з розумним виглядом буду розмірковувати про поточні проблеми країни і заробляти прихильність глядачів, щоб коли обставини зажадають моєї особистої участі в улагодженні державних проблем, народ знав, за кого голосує. Вона замовкла, вперше по-справжньому збираючись з думками. – Поки що не бачу нічого жахливого, – невпевнено підтримав Михайло. – Жахливо те, що тут, на фініші, я бачу безглуздість витрачених років. Мені огидна відповідальність, ненависна увага… я хочу бути якнайдалі від влади і від людей… За час навчання я зрозуміла, що політика – це історія компромісів, які не відрізняються від зради. Я не хочу мати до цього ніякого відношення. – Ти більше не хочеш бути президентом? – уточнив Юрій. – Ні, не хочу, – вирвалося у Міри. І раптом вона зрозуміла, що сказала правду. Міра обережно поплямкала губами, намагаючись за смаком визначити, чи не підсипали їй чогось, бо знову відчула наближення істерики. – Я пам'ятаю абітурієнтів, пам'ятаю божевільний конкурс, а потім бачила, як з року в рік зникають хороші, добрі люди. А ті, хто дістався до магістратури, виявилися негідниками. Я щаслива, що вони зійшли з дистанції, тому що вони ТАК збиралися виправляти власні помилки, що керівництво країни – останнє місце, де я хотіла б їх бачити. І я не можу зрозуміти: як вийшло, що з тисяч і тисяч молодих людей, яких я обійшла при вступі, а потім у навчанні, залишилися тільки ми з Тетяною, але нам обом влада огидна! – Ну, може саме це і потрібно від посадовців вищого рангу? – припустив Юрій. – При владі повинні перебувати люди, байдужі до її спокус. З імунітетом до слави, лестощів і почестей. Щоб працювати, а не красти. І все ваше навчання було підпорядковане цій меті. А якщо так, то віват вчителям! Він жартома підняв келих з вином, і Тетяна його негайно підтримала. Через секунду підняв свій келих Михайло, Мірі здалося безглуздим залишатися осторонь, і свій келих вона підняла теж. – Дякую за відвертість, – сказав Михайло. – Я все це уявляв якось інакше. Міра знизала плечима: – Як є. – І що ж далі? – поцікавився Юрій. – Гетьманат прищепив вам ідіосинкразію до влади. Чим збираєтеся займатися? – Не знаю, – зізналася Міра. – Може, для цього і відправили на Місяць. Щоб тут мали подумати… – Можу зробити вас пілотами, – нагадав Михайло. – Точно! Мірко, давай станемо пілотами! – Тетяна заплескала в долоні, і підсохла піна розлетілася по кімнаті невагомими сніжинками. – Пора мити руки, – посміхаючись сказав Михайло, і повернувся до Міри: – У мене сертифікат інструктора, через два тижні лекцій і тренувань прийму у вас залік, і ви зможете оформити перший самостійний виліт. Як налітаєте тисячу навчальних годин, зможете отримати допуск для роботи в космосі. Тетяна пішла до раковини, а Міра з подивом почала міркувати, навіщо вона зіграла у відвертість з чужими людьми. – У мене питання простіше, – посміхаючись сказав Юрій. – Виключно професійний інтерес: як вам вдалося так чисто видалити зуб? Міра безтурботно махнула рукою: – Лише затуплене шило і обставина: «крім мене нікому». – Затуплене шило? – Я затупила шило об річкову гальку. Боялася поранити щоку зсередини, коли просуну шило між зубом і яснами. – Вам доводилося раніше робити такі операції? – Ні, – коротко відповіла Міра. З усього було видно, що питання Юрія її почали втомлювати. – Ви, звичайно, виглядаєте міцною, – обережно зауважив Юрій. – Але не настільки, щоб утримати людину, якій видаляють зуб без анестезії. Пацієнти навіть після знеболюючих «підстрибують», поранення ротової порожнини неминучі... – Я зробила анестезію, – сказала Міра. – Варила псилоцибін з грибів. Цим же зіллям приспала однокурсників, коли вони прийшли відібрати у нас барліг, бо почали замерзати у своїх оселях. Приспала і відвела до евакопункту. – Напевно, це було ризиковано для їхнього здоров'я? – невимушено запитав Юрій. – Не більш ризиковано, ніж переходити дорогу. Здала на відмінно факультатив зі спецглав органічної хімії, плюс вроджена вправність з числами: так що дозування гарантоване. Я винесла комуністів з неоліту, зруйнувала свою кар'єру і, що найголовніше, анітрохи про це не шкодую. – Але у вас не було ваг! – запротестував Юрій. – Яке ж могло бути дозування? – Об'ємне. Знаючи щільність і бачачи об'єм, я завжди знала вагову складову. Крім того, всі варіанти я випробовувала на собі. Протиотруту теж. Коли я вела їх до евакопункту, я точно знала, скільки часу вони просплять, і що алергії на псилоцибін у них немає. Я можу довести будь-якому хіміку-травнику, що загрози здоров'ю не було. Міра помітила, що Тетяна сидить поруч, взяла її руку і придивилася: звичайна рожева шкіра. Ніяких слідів опіку. Повернулася до Михайла: – Ви запропонували вчитися на пілота, щоб не втрачати стаж, чи як привід, щоб частіше нас бачити? – І те, і інше, – сказав чесний Михайло. – Тільки не «вас», я хочу частіше бачити Таню. А вас, Міра, я просто боюся. Чомусь весь час здається, що ви хочете мене вбити. Міру насторожила його щирість, але вона не подала виду: – Найкращий спосіб ізоляції – одиночний космічний політ. Коли вилітаємо, інструкторе? Михайло похитав головою: – Ні, це так не працює. Насамперед вам потрібно написати наказ по Станції і затвердити його у Бо-Бо. – А потім? – Як тільки він підпише, два-три дні присвятимо теорії. Потім кілька днів на симуляторі. І тільки якщо і коли я побачу, що базові дії з управління шаттлом ви виконуєте рефлекторно, не замислюючись, приступимо до практичних занять. Тоді і полетимо. Не раніше.
– Якого біса ти йому все розповіла? – накинулася на Міру Тетяна, ледь за гостями зачинилися відсічні двері. Міра безнадійно махнула рукою. День видався довгим і виснажливим. Дуже не хотілося знову щось пояснювати і доводити. – Дякую за кип'яток. Я була сама не своя від злості. Ти не тільки їх відволікла, але й привела мене до тями. І вибач, будь ласка, за руку. – Не ухиляйся від питання! – сказала грізна Тетяна. – Чому ти їм все розповіла? – Найпростіше пояснення – сироватка правди. Коли Юрій тягнувся за піцою, він цілком міг щось підсипати. Зрештою, вони всього лише повторили мій трюк. І чесність Михайла підтверджує це припущення. – Не подобається, – похитала головою Таня. – Є пояснення складніше? – Тому що вони і так це все знали. Забрали нас з неоліту тільки для того, щоб взяти проби крові. І не сумнівайся, що через годину після аналізу вони вже знали, у кого в крові найменше псилоцибіну. Тому Ладку залишили, а нас виштовхнули на Місяць. Щоб у тих, хто програв, не було можливості звести з нами рахунки. Тому і розповіла, щоб відчепилися. І, знаєш, буду щаслива, якщо нас з тобою відрахують. Ти абсолютно права: присвятити життя налагодженню мільйонів доль, щоб через п'ять років президентського терміну половина населення тебе ненавиділа, а інша половина зневажала – убога затія. Давай спершу доведемо людям, що можемо налагодити власне життя. А після цього, якщо вийде, подумаємо і про них. – Що за фантазії? – «надулася» Янка. – Чому це половина ненавидить, а інша зневажає? Міра знизала плечима: – Одна половина ненавидить за сам факт дій, інша зневажає за те, що діяла не настільки рішуче, як їм би хотілося. І чим доленосніші дії, тим тихіше і тонше прошарок між першими і другими. Завжди так. – Все одно дивно, – сказала Тетяна, витираючи і ставлячи на місце келихи. – Я була впевнена, що ти мені нічого не розповіси. А шпигуну Гетьманата виклала все, як на сповіді. – Чому ти дивуєшся? Ти виявилася абсолютно права: таких, як я, не можна підпускати до влади. Щось у мені зламалося. Готовність йти по трупах зашкалює. Вони трохи помовчали, а потім Танька хвалькувато сказала: – Ти ще мого зуба не бачила! Вона відтягнула губу і оголила перед очима Міри зуби: щільний паркан без пропусків, голлівудська посмішка... – Дивись-но, за кольором повна схожість, – захопилася Міра. – Ти що, недобачаешь? – образилася Тетяна. – Уважно дивися. Міра придивилася і не стрималася: – Ого! На новому зубі чітко виділялося срібне гравіювання: вузький серп старіючого Місяця. – Ще б зірочку домалювали і могла б в Ірані кар'єру зробити, – пожартувала Міра. – Тільки не в Ірані. Там тіток в уряді, як у дурня фантиків. І всі такі злі, що краще ніч з гієнами, ніж година в Меджлісі. – Тоді Пакистан. Вони Кашмір Індії віддали. Наймиліші люди. Краще мріяти про майбутнє, ніж плакати за минулим. – До речі, про майбутнє. Ти дійсно збираєшся брати уроки у Михайла? – запитала Тетяна. – Або небезпечні фантазії – побічний ефект зілля, яке підсипав Юрій? Міра з подивом подивилася на подругу: – Ти знаєш, скільки коштує навчання пілота? В Українському космічному агентстві черга розписана на роки вперед. Що може перешкодити можливості за державний рахунок і без черги придбати цікаву спеціальність? – Конфлікт інтересів? – підказала Тетяна. – Ми вже не кандидати, – відмахнулася Міра. – Вважай, я погодилася з тобою. До біса Адміністрацію, до біса політику. І Гетьманат туди ж, до біса. Тепер, поки є можливість, давай компенсуємо витрачені на міражі роки навчання. – Це мене теж турбує, – кивнула Тетяна. – Ти можеш уявити купу бабла, яке Держава витратила на наше навчання? Але в підсумку, весь курс відсіявся. Весь! До єдиної людини. Приголомшливо. Колосальний конкурс, лютий відсів, але на виході тільки сірий пісок, жодного проблиску золота. Міра похитала головою: – Якщо ми самі зрозуміли, що профнепридатні, то врятували Україну від ще більших збитків, ніж витрати на наше навчання. Але ти підказала цікаве дослідження: давай дізнаємося долю всіх відсіяних. Гнат, Товстий, Анатолій... Сама можеш назвати десяток імен, які з різних причин зійшли з дистанції. Яка у них доля? Де працюють? Чим дихають? Тетяна невпевнено поводила пальчиком по столу: – А як же «залишай дупу в минулому»? Пропонуєш порушити основний принцип Хакуна-Матата? – Основний принцип: «не переймайся минулим, яке не можна змінити, і майбутнім, яке не можна передбачити». Пропоную робити те, що можемо, для свого щастя і задоволення. Поки у нас статус кандидатів в Адміністрацію, нашого допуску вистачить, щоб відшукати всіх і з усіма зв'язатися, де б вони не працювали. – Ще один конфлікт інтересів, – підбила підсумок Тетяна. – Ми збираємося використовувати службове становище в особистих цілях... – Ми збираємося писати звіт, – нагадала Міра. – Тема звіту: магістратура. Ось і давай проведемо дослідження долі студентів нашого курсу. Я тобі дам секретну пару логін-пароль для доступу до бази даних. Ти ж не будеш сперечатися, що таке дослідження може зацікавити наших кураторів? – Куратори самі можуть відстежувати долю колишніх студентів. – Але нам про це нічого невідомо! Внутрішній аудит ще нікому не завадив. Давай перевіримо, наскільки успішно наші однокурсники зуміли афіліюватися в суспільстві. Якщо успіху немає, то Гетьманат руйнує долі і розтрачує гроші платників податків. І потрібно змінювати систему. Але якщо успіх є хоча б у половині випадків, то можна тільки повторити тост Юрія: «віват вчителям»! Вона пошукала поглядом, що можна було б підняти в салюті, але стіл був чистий. Довелося обмежитися підняттям долоні. Що, втім, Тетяна підтримала. – Переконала. Проти аудиту заперечень немає. Спати? Міра негативно похитала головою: – Ні. У нас залишилося ще одне питання. – Але розбір твоєї особистої справи вже не актуальний, – сказала Тетяна. – Ти сама все розповіла Юрію, а я була поруч. – Ні, – повторила Міра. – У тебе було завдання на сьогодні скласти уявлення про особовий склад Станції. Завтра прийде Марковський. Не хотілося б витрачати десять хвилин на те, що можна дізнатися з відкритого доступу. – Ти не дивишся у пошту? – поблажливо відповіла Яна. – Ще вдень відправила. Міра відразу пересіла до терміналу. Серед купи привітань друзів і знайомих швидко знайшлося повідомлення Тетяни. Міра відкрила його і пробігла поглядом по рядках. – Ого! Тут всі представники покійного в минулому столітті Радянського Союзу... хай йому домовина залізобетоном. Білоруси, адиги, литовці, естонці... «наших» приблизно третина... – Не всі! – похитала головою Яна – І слава Космосу! – сказала Міра, і дівчата весело розсміялися. – Іди, лягай, – дозволила Міра. – День вийшов насиченим. – А ти? – Трохи помедитую над твоїм звітом і теж ляжу. Завтра починаємо діяти, подруго. Пазли потроху складаються.
|