|
День четвертий Пірати і розбійники
– Ти не можеш возити горіхи на каталці! З тону, яким це було сказано, Міра зрозуміла, що цього разу Петро прийшов повідомити, а не сперечатися в пошуках істини. Тому вона натягнула простирадло до підборіддя і просто слухала, сподіваючись, що на цьому погані новини закінчаться. – Поки що тільки попередження. Але якщо покладеш на каталку хоча б одну коробку, подальші переміщення тільки на милицях. Мені ніяково нагадувати тобі про етику, але подумай про людей, позбавлених можливості рухатися, тому що каталка у тебе, а не у них. – А мені ніяково ставити вас у незручне становище, – сказала Міра. – Я все зрозуміла, Петро. Більше не повториться. Обіцяю. Лікар ще трохи потоптався, перевів погляд з обличчя Міри на орхідею, махнув рукою і вийшов. Міра перевела подих. Втратити самохідку означало багато в чому починати спочатку... «Але ж я її і втратила, – несподівано зрозуміла Міра. – Я щойно пообіцяла не вантажити на візок ящики. Значить, тепер у бригади немає транспорту, а мені знов потрібно думати, що робити далі». Що й казати: не самий веселий початок робочого дня. Міра підвелася з ліжка і потикала пальцем ґрунт вазона («сухий»), замислилася: «і як же мені про нього піклуватися?» Уявила задушливі вологі джунглі, куди сонячне світло ніколи не заглядало, і здригнулася: «небога...» Вона сфотографувала листя рослини, відправила світлину на гугл-пошук і через хвилину побачила повну назву: «Oncidium Twinkle». – Малюк Твінклі, – прошепотіла Міра, – рада знайомству, а я – Мирослава Горобець. Набрала в чашку теплої води і почала обережно поливати листя, поки горщик не став удвічі важчим. Приклеїла скотчем до скла вересневий лист з квартального календаря і поставила рослину на підвіконня так, щоб листочки ховалися за папером. – Зовсім як у твоїх батьків в джунглях, Малюк, – сказала Міра. – Тільки вибач, але спілкування відкладемо до вечора. Зараз мені потрібно збиратися… і швидко! Вона відкрила кватирку і поспішила зайнятися необхідними ранковими справами. Коли через півгодини вона виїхала з гуртожитку, бригада вже чекала на неї, здригаючись від ранкової прохолоди, позіхаючи і перекидаючись несмішними жартами про вчорашній вечір... – Чому без каски? – здивувалася Тетяна. – Добре, я звернула увагу, довелося б повертатися. – Я не їду з вами, – сказала Міра. – Знову у неї справи! – з досадою сказав Влад, закидаючи на плече драбину. – Казав же не чекати, сама наздожене... Зінка струснула об'ємним пакетом і додала: – Треба було на тебе спихнути чай і бутерброди. – Ні, – похитала головою Міра. – Я зовсім не їду. Мені заборонили везти горіхи на візку. Тож ви залишаєтеся без транспорту. Вибачте, що підвела. – Подумаєш, «без транспорту», – передражнила Міру життєрадісна Зінка. – Не велика втрата. Інші ж носять. І наші хлопці будуть відносити по чотири ящики за раз. Ми ще вчора це обговорювали, поки ти їздила. Не хотіли тебе зайвий раз турбувати… – Якщо я не вожу ящики, що я роблю в бригаді? – запитала прямо Міра. – Ти вже зробила, – відповіла Тетяна. – Ми легко виконуємо по дві норми за день. Ноу-хау теж має ціну. Вважай, передала технологію за рівноправний розподіл прибутку без особистої участі у виробництві. – Ні. – Так, – твердо заперечив Сергій. – Пропоную відправити Мирославу у творчу відпустку. У неї блискучі рішення. Будемо її вважати «вільним митцем», нехай обмірковує, як нам відірватися від конкурентів. – Дякую, – сказала Міра, – вдячна і зворушена. Але – «ні». Я завжди буду вважати нашу спільноту «своєю». І якщо дійсно встигну щось придумати, обов'язково повернуся, але не як прохач... – «Встигнеш»? – нахмурився Ілля. – Два дні без норми – з речами на вихід, – нагадав Влад, і раптом запитав: – А як орендодавець залишишся? – Орендодавець? – Я маю на увазі, що свій прибиральний девайс ти забираєш, чи на якихось умовах залишаєш нам у користування? Влад багатозначно вказав пальцем на брезент. – Правильно! – плеснула в долоні Зінка. – Брезент, кілки, стільці, ящики, каски… Тетяна розквітла: – Адже справді! Це ж все за твої горіхи, Мірко. Ми, знаєш, теж прохачами бути не хочемо. Нам чужого не потрібно. Мирослава до білизни пальців вчепилася в підлокітники крісла. Щоб не піддаватися паніці, після приходу лікаря вона весь ранок забороняла собі обдумувати ситуацію, що склалася. Тому що заборона на візництво здавалася повним крахом надій і планів. – І во що ви оцінюєте оренду мого девайса? – шмигнувши носом, запитала Міра. Сергій не втримався і плеснув Влада по вільному від драбини плечу: – Молодець, Вальдемар. А я вже засумував... «Молодець» похитнувся, відновлюючи рівновагу, і з збентеженою посмішкою опустив драбину на землю. – Дві норми, – сказала Зінка. – Ми все одно збиралися після прибирання поділити все порівну. Вчора вийшло явно несправедливе: твоє обладнання, ідеї… а отримала менше за всіх. «Виявляється, вони теж звернули на це увагу, – тепло подумала Міра. – І навіть прийняли рішення…» – Дякую, – подякувала Міра. – Дякую і вдалого дня! Вона махнула рукою і покотила до їдальні. Що ж тепер: «вільний митец» може дозволити собі витрачати ранок, як йому заманеться: поснідати в їдальні, наприклад.
Взявши на тацю тарілку сирників під апельсиновим соусом, каву з молоком і парочку підсмажених тостів, Міра раптом зрозуміла, що не має найменшого уявлення, як віднести їжу до столу. «Самохідка залишилася на вулиці, – міркувала Міра, розглядаючи нездоланні двадцять кроків від роздавальної лінії до столу, – якби тут була каталка, я б поклала тацю на сидіння і дистанційкою відвезла б сніданок до столу, а потім дійшла б на милицях. Але каталка залишилася на вулиці. І по сходах вона не підніметься». Відчувши поруч рух, вона відволіклася від роздумів: хлопець у білому халаті підхопив тацю і відніс до столика: – Тут вас влаштує? – Так, дякую, – подякувала Міра. Її знову потягнуло на сльози. «Та що ж це таке! – сердито подумала Міра, – очі на мокрому місці!» – Смачного, Мирославо, – сказав кухар і зник за дверима кухні. «Я стаю знаменитістю!» – подумала Міра, приступаючи до їжі. Але насолодитися сніданком їй не дали. Прокинувся мобільний. Міра придивилася до дисплея – просто номер, у списку контактів абонент не значився. – Слухаю, – ввічливо сказала Міра, відклавши виделку. – Мирослава? Мене звати Анатолій. Ваш номер підказала Таня з вашої бригади. Просила особливо підкреслити, що номер я дізнався у неї. Де ми можемо зустрітися? Де ви зараз? «Ось вона – слава! – з посмішкою сказала собі Міра, – зараз будуть просити світлину з автографом». – А ви, власне, з якого питання? – уточнила вона. – Вчора підглянув, як ви працюєте. Хочу впровадити вашу методику у власне виробництво. Взяти, так би мовити, на озброєння. У нас теж спільнота з п'яти осіб... – Ну, а я вам навіщо? Невже промислове шпигунство не дозволило розгледіти всі деталі процесу? – У списку деталей – брезент. Але його немає в лавці... «Ось воно що! – відразу зрозуміла проблему Анатолія Міра. – Я й забула, що скупила весь брезент, і заблокувала «впровадження» методики Семенівни на корені». – Валерій сказав… – Я зрозуміла, – крижаним тоном перебила співрозмовника Міра. «Смерть шпигунам!» – Якщо мій номер вам повідомила Тетяна, то ви вже знаєте вартість оренди. – Дві норми на добу. Дорого, звичайно, але нам підходить. – Тоді через півгодини в крамниці. – Чудово. До зустрічі. Він відключився, а Міра із задоволенням доїла сирники. «Життя налагоджується, – вирішила вона. – І до вечора ще дуже далеко!» Вона витерла губи серветкою і набрала номер. – Як справи, Гнате? – Зараз дізнаюся, – зі смішком відповів вчорашній партнер по танцях. – Дзвониш сказати, що передумала? Самохідку відібрали, хочеш сісти на квадроцикл? – Звідки тобі відомо, що відібрали? – похолодівши, запитала Міра. Вона раптом згадала слова Петра про етику. «Але ж точно так само і Гнат говорив! – в паніці подумала Міра. – Ну, так. Так і сказав: «возити горіхи на інвалідному візку неетично». Вчора сказав. А сьогодні Петро приїхав за кріслом з тими ж аргументами». – Вранці біля ганку гуртожитка стояла автівка медбрата. З червоними хрестами на бортах. Задні двері відчинені, і твоя самохідка поруч. Я й подумав... – Обійшлося, – сухо сказала Міра. – Хотів відібрати, але передумав. Пожалів. Я дзвоню, бо ти хотів збирати горіхи нашим способом. Весь брезент у лавці я скупила. Народ потихеньку розбирає. Ось я і питаю, тобі залишити? – І скільки зараз брезент? – Здаю в оренду за дві норми на добу. – Ого! Ми краще простирадла навяжемо. – Це якось неетично, – зло посміхнулася Міра. – Все-таки постільна білизна. Крім того, горіхи розірвуть ваші простирадла на п'ятому дереві. А ще порахуй, скільки потрібно простирадл, щоб з них пошити полотно два на чотири метри? А вам таких потрібно три. – Переконала! – весело відгукнувся Гнат. – Дві норми на добу? Беремо! Куди за брезентом їхати? – У крамницю. Я дам наказ, щоб тобі видали. – А до нас водієм підеш? – Іншим разом, – сказала Міра і відклала телефон. «Спритно викрутився, – визнала вона, – але намул залишився». Вона забороняла собі думати про можливу зраду Ігнатія, але думки дряпалися об очевидне: «sui prodest scelus, is fecit». «Кому вигідно, той і зробив, – переклала Міра і звично зазначила автора цитати: – Луцій Сенека, п'єса «Медея». З іншого боку, не спійманий – не злодій! Чому вірити?» Душила злість і безпорадність. Напевно, тому, увійшовши в крамницю, Міра не стала ввічливіти з Анатолієм: – А по-людськи підійти і запитати, важко? Тільки потайки підглядати? – Дуже, дуже радий знайомству, – схилив голову Анатолій. – Нічого поганого не думали. Вибачте. Просто не хотіли заважати. Йшли повз, побачили, як у вас вправно виходить. Зупинилися… у чому злочин? – Гаразд, – миттєво охолоджуючись, погодилася Міра. – Прошу вибачення за запальність. Ранок видався… непростим. – Буває, – ввічливо підтримав Валерій, підходячи до них. – А вам яке діло? – огризнулася Міра. – Займайтеся своїми справами! Крамар закотив очі і розчинився серед стелажів магазину. – Бачу, що «непростий», – обережно погодився Анатолій. – Але я думав, що брезент нам видасть Валерій. І він же оформить угоду. Так що це у нас до нього справа. А ось він без нас прекрасно обійдеться... – Правильно, – без ентузіазму погодилася Міра, і тут же закричала в бік продавця, що сховався. – Шановний Валерію, я передумала. Займіться, будь ласка, «нашою» справою. У глибині крамниці щось розсипалося і покотилося з дзвоном по підлозі. Було чутно, як продавець, лаючись, завозився, чи то укладаючи все на місце, чи то розчищаючи дорогу до покупців. – Ви ж розумієте, що прибирання – це випробування приймальної комісії? – чомусь сказав Анатолій. – Але необхідні якості не оголошені, про них можна тільки здогадуватися. Якщо припустити, що екзаменатори шукають рішучих, але гнучких, то, погодьтеся, я непогано впорався із завданням. Міра здивовано подивилася на нього. «Чорні очі, тонкі вусики, «дорослі» риси обличчя, вивірений до міліметра лівий проділ волосся... йому б смугастий костюм і «Томпсон» з барабанним магазином – вилитий американський гангстер тридцятих років минулого століття...» Анатолій вловив її здивування і поспішив пояснити: – Це я все ще вибачаюся. Важливі стовідсоткові рішення. Якби я запитав, ви б мали можливість відмовити. І після відмови моє спостереження дійсно можна вважати злочином. Але якщо відмови не було...
– Потрібно говорити: «вибачте, будь ласка», – поправила його Міра. – «Вибачаюся» – неправильне слово. Ви ж не самі себе вибачаєте? – А грубіти продавцям можна? – жалібно запитав Валерій, який підійшов. – Чому ви весь час зі мною лаєтесь? – Тому що не до вподоби, коли мене беруть за горло! – не стрималася Міра. – Ви не крамар, а шахрай. Торгівля – це ринок. Але якщо на ринку тільки один продавець, до того ж під дахом Адміністрації, торгівля перетворюється на розбій. І ваша ввічливість – тільки зі страху зниження рейтингу! – Чи не забагато звинувачень від людини, яка не може втриматися на дереві? – глузливий голос Гната повернув до реальності. – І твої дві норми за брезент, хіба не розбій? Може, запитаємо у Валерія, скільки брезент коштує насправді? Міра озирнулася і вирішила, що дійсно переборщила. Ну, так, трохи… якусь дещицю… ледь-ледь… – Шкода, що ви не ходите на вечірні збори, – сказав Анатолій. – Дали б простір красномовству. – Що за збори? – Ми після вечері збираємося біля тенісних кортів. Палимо багаття, бренчимо на гітарі... – Тут і тенісні корти є?! – здивувалася Міра. – А ти думала, тільки горіхи? – по-доброму посміхнувся Ігнатій. – Приходьте обов'язково! – наполегливо запросив Анатолій. – Тим більше, сьогодні. Сьогодні всі прийдуть. – А що сьогодні такого особливого? – «Екватор», Мірочко, – сказав Гнат. – Половина шляху. Анатолій висловився ясніше: – Сьогодні святкуємо закінчення четвертого дня. Пройшли половину відведеного для роботи часу.
Від лавки Міра їхала зі змішаними почуттями. Несподіване багатство у вигляді шести норм, для отримання яких від неї нічого не вимагалося, гріло і тішило самолюбство. Тепер можна сміливо нічого не робити: грітися на сонечку, готуватися до співбесіди або зовсім поїхати додому – шість норм, це набагато більше, ніж вона розраховувала. Навіть з урахуванням виплат за оренду обладнання. З іншого боку, хлопчаки нагадали, що минула лише половина терміну. Невже їй цього достатньо? Ну, а в житті, невже вдалої першої половини достатньо, щоб до смерті нічого не робити, спочиваючи на лаврах? Відповідь «так» означала визнання слабкості і лінощів. Тільки ледачий задовольняється половиною шляху. «Шлях цінують по фінішу», – подумала Міра і зупинилася. Вона не могла пригадати, кому належить цитата. «Безмежний Космос! – здивувалася Міра. – Та це ж мої слова. Це я сама щойно вигадала!» Несподіваний афоризм здався важливим знаком, ознакою вірності ходу думок. «Мені потрібно влаштуватися на роботу, – вирішила Міра. – Прибитися до якоїсь бригади. Перевезення виключено, але я ж непогано збирала з нижніх гілок? Петро щось корисне розповідав про гаки на милицях. При шести нормах бонуси множаться на шість. Є за що боротися! Тепер мені просто потрібно придумати, як збільшити вагу зібраних горіхів у журналі Семенівни». Їй спало на думку, що для набору ваги зовсім не обов'язково працювати з кимось у команді. У неї є карта горіхового гаю. Потрібні дерева з максимальною врожайністю. Вона не буде лізти нагору, не буде намагатися прибрати все дерево. Навіщо? Все, що від неї потрібно, – це тихо збирати горіхи з доступних гілок і везти їх до трактору. Комірниця оприходує надбавку до ваги, а обліковець при підрахунку бонусів помножить загальну вагу на шість. «Стати піратом? – вагалася Міра. – Ніяких зобов'язань: ні зламаними гілками не дорікнуть, ні за залишені горіхи не покарають. Зривай, що погано висить, і йди в відрив. Не робота – казка!» «Казковість» роботи викликала неясні сумніви. Підбираючи горіхи з нижніх гілок, вона комусь «підрізала крила». Спільнотам добре, бригади легко виконують по дві норми, і для них кількість зібраних дерев важливіша за вагу. Можуть, навіть, подякувати за «чисті» гілки. Але індівідуали-особарі не дорахуються горіхів. З урахуванням однієї норми, її «підробіток» комусь виллється в помітний недобір за вагою. Крім того, залишалося відкритим питання транспортування: вона обіцяла Петру не возити ящики на кріслі. А без перевезення немає сенсу збирати: горіхи мають бути в бункері Семенівни, інакше, як вони опиняться у відомості? «Ніхто не побачить, – ворухнулося в душі заборонене і темне. – Будеш працювати не в спільноті, на очах у всіх… а тут, непомітно і таємно». Їй стало соромно: «це що ж, красти?» Але наполегливий голос не заспокоювався, на Міру ніби дохнуло з підземелля: «Мета виправдовує засоби, – нестримна фантазія негайно намалювала за спиною чорну гвардію Ватикану. Похмурі постаті важко дихали в потилицю: – Добро, яке на вершині влади ти принесеш людям, не можна порівняти з цим незначним проступком!» Вона посміхнулася. Цій максимі вона присвятила чимало годин. Їй було що відповісти Ескобару – ті, кому «всі засоби добрі», зазвичай будують концтабори: або на свіжому повітрі в Сибіру, або з газовими камерами в Європі. Ця дорога втоптана божевільними. Цим шляхом вона не піде. До того ж є ще незаперечне: «якщо засоби смердять, то мета – лайно». Чорні фігури здригнулися і почали танути. Вони більше не тягнулися за нею в'язким, смердючим шлейфом. «Щоб возити горіхи, не порушивши слова, – не заспокоювався внутрішній голос, – достатньо взяти в крамниці у Валерія причіп. Формально ти виконаєш обіцянку: на візку не буде жодного ящика». – Яка нісенітниця! – сказала вголос Міра. Вона далеко заїхала в хащі і могла без побоювань озвучувати думки. – Я можу збирати горіхи відкрито і явно. Вибирати групи дерев з високою врожайністю, збирати біля стовбурів купки горіхів і пропонувати своїй бригаді номери з прибраними «низами». Вигода бригади: більше дерев приберуть, більше норм виконають. Вага зібраних бригадою горіхів помножиться не на два, а на три, або на чотири. А за це вони самі вивезуть мої горіхи на склад. Без брехні, без порушень зобов'язань, виключно з чистим сумлінням...» Це був добрий план. Міра вибрала дерево кращої якості, увімкнула на мобілі часомір і перевірила, який урожай зможе зібрати за годину. Ящика під рукою не виявилося, довелося перераховувати горіхи. «Сто горіхів, – зробила висновок Міра. – Виходить, за день я в кращому випадку зберу близько пуда. Це дасть щоденну надбавку в сотню бонусів. Що становить приблизно тридцять відсотків від моїх «законних» шести норм за вирахуванням оренди. Чи варта гра свічок? Гнат пропонує набагато більше». Від роздумів відволік дзвінок телефона з невідомим «вхідним». Міра відпрацьованим нудним голосом відповіла: – Слухаю. – Мирослава? Голос був ввічливий, дівочий, і Міра трохи підпустила тепла: – Так, слухаю вас. – Сусіди по прибиранню збирають горіхи на брезент. Дали ваш номер телефону і сказали, що за дві норми ви можете орендувати полотно. Ось коли Міра зрозуміла досаду Валерія: «Прикро! Був би ще брезент, отримала б зараз ще дві норми». – Ні, дівчино. Запізнилися. Я вже все віддала. Вибачте. – Ой, як шкода... Співрозмовниця відключилася, не прощаючись, але Міра не відчула образи. «Вони там працюють, – сумно подумала вона. – А я тут незрозуміло чим займаюся». Підробіток на «диких», «нічиїх» деревах їй не сподобався. Вона мала знайти щось цікавіше. І терміново! Міра зорієнтувалася за картою і поїхала до гуртожитку. Зайшовши в кімнату, пригладила листя Малюку і за кілька підходів витягла за двері брезент комірниці і її кілки. Ретельно склавши все («не дай Комос загубити по дорозі!»), поїхала до трактора. Семенівна їй зраділа: – З'явилася, пропаща! Весь ранок гадаємо, куди наша Мірочка поділася? Хлопці відволіклися від бункера лущильника, подивилися на неї і посміхнулися. Мірі стало ніяково, що вона не може відрізнити Гошу від Михайла – обидва однаково м'язисті, засмаглі і світловолосі. «Двоє з ларця одинакові з лиця», – пригадала Міра. Але через мить вони знову зосередилися на роботі, так що завдання або не вирішилося назавжди, або відклалося на невизначений час. – Привезла ваше обладнання, – сказала Міра. – Дуже дякую. Допомогли. Тільки сокиру залишила. У крамниці не сокири, а валашки, знущання над основною функцією. – Валашки? – зморщила чоло Семенівна. – Гуцульські сокири. – Гоша! – гучно крикнула Семенівна хлопцям і показала пальцем на «обладнання», що лежало на колінах у Міри. Гоша охоче підбіг, сяйнув посмішкою на засмаглому обличчі і зник у кабіні трактора. Михайло обернувся і провів поглядом напарника. – Чому вони такі однакові, Семенівна? – Тому що близнюки, – з особливою теплотою в голосі відповіла комірниця. – Тільки я їх відрізняю. – Ваші, чи що? – здивувалася Міра. – Мої! – з гордістю відповіла жінка. – А тепер, віддавши належне світській бесіді, кажи, навіщо прийшла? – Я розмірковую, Семенівна, – зізналася Міра. – Так вийшло, що норму до кінця збирання вже виконала, але сидіти, склавши руки, якось не по-українськи. Тим більше, що всі навколо працюють. Думаю теж зайнятися переробкою. У відрядній лавці напевно є лущильники. Розкажіть арифметику. У чому тут заробіток? З гаю з'явилася зграйка хлопців. З цікавістю поглянули на Міру, зважили, перекинули в бункер ящики, та й зникли в заростях. – Про переробку питала, – нагадала Міра. – Якщо не секрет... – Секрет?! – Семенівна посміхнулася. – Які ж можуть бути секрети від майбутнього керманича країни? Лущильник, це ти добре придумала. Записуй… у тебе є олівець і папір? – Я запам'ятаю, – посміхнулася у відповідь Міра, – у мене схильність до чисел. Приятелюю з ними з дитинства. – Ах, ну звісно! Ви ж всі генії, – без тіні сарказму зітхнула комірниця, – тоді слухай. У лущильнику горіх пропарюється, розколюється і розбирається. Залишається приблизно вісім грамів вологого ядра. Тобто в два рази менше ваги горіха з шкаралупою. Отже, за очищений горіх на ЗаКО, тобі не тільки відновлять вихідну вагу, при нашій вологості «один до двох». Але й оплатять розбирання «один до п'яти», а за ціле ядрышко представники кондитерської фабрики цю суму ще раз подвоять... – Виходить, за кожен кілограм цілого ядра я отримаю двадцять кілограмів горіхів у шкаралупі! – Не так швидко, – посміхнулася Семенівна. – Я не знаю, які лущильники у вашій крамниці, але мої сини за світловий день ледь встигають переробити шість центнерів вологих горіхів. Удвох, не розгинаючи спини! І наш лущильник на півтора кіловата. Тож перш ніж брати техніку, поцікався потужністю... У Міри знову задзвонив телефон. І знову з невідомим вхідним номером. – Мирослава? – боязко запитали в трубці. – Так, це я. – Мені сказали, у вас є брезент... – Вас обдурили. Мені дуже шкода... Вона хотіла швидше повернутися до важливої розмови, але у Семенівни на зважування вже вишикувалася черга. Міра засумувала, але до неї підійшов один із близнюків. – Здрастуйте, Мирослава. Я – Михайло. – Привіт, Михайло. – Ми з братом хочемо пригостити вас горішками… Мірі стало смішно: – Я збираю горіхи, а ви мене цими ж горіхами пригощаєте? – Ви збираєте сировину. А ми пригощаємо продукцією. Скуштуйте смажених горіхів. Він простягнув Мірі полотняний мішок, роздутий, як баскетбольний м'яч. Міра опустила руку в теплу горловину і вийняла ще гаряче ядрышко. Вигадливий візерунок «звивин» гіпнотизував. Пригадалася фраза, прочитана під час першого знайомства з Інтернетом: «ацкий сатана, не їж мій мізок!» Солодкий аромат не залишав сумнівів у їстівності «продукту», але, поклавши ядерце цілком в рот і прожувавши, Міра була вражена смаком. «Фантастика! – з захопленням подумала вона. – І ми це диво збираємо?!» Досі вона ставилася до роботи саме як до збору сировини. Їй не спадало на думку, що вони збирають такі смаколіки. – Ти все-таки не захоплюйся, – жартома зауважила Семенівна. – У вас зараз обід. А смажений горіх дуже ситний. – З медом смачніше буде, – задоволений її реакцією, сказав Михайло. Міра обережно підняла мішок, оцінюючи вагу: – Я стільки не з'їм. – А побратими на що? Міра перевела погляд на Гошу. Той відволікся від роботи і в привітанні підняв руку. Міра відповіла тим же відрухом. – Дякую! Мені дуже приємно... З горіхового гаю вивалилася нова партія носіїв, і Семенівна переключилася на зважування та облік. Тема здавалася вичерпаною, і Міра, ще раз привітно махнув рукою, поїхала в бік загону. Приблизно на половині шляху почула сирену. Телефон підтримав далеке виття настирливою треллю. – Агов, вільний митець! З нами обідаєш чи як? – Звичайно ж, з вами! – радісно відповіла Міра Зінаїді. – Тоді підтягуйся, подруго. Будемо в їдальні через двадцять хвилин. Вона відключилася, а Міра подумала, що цього часу цілком достатньо для приготування смачного сюрпризу.
Обід пройшов у теплій, дружній атмосфері. Що більше цьому сприяло: гарячий курячий суп з локшиною і рис з овочами чи виконання бригадою півтори норми на кожного, Міру не цікавило. Головне: офіціанта з тарілками, на яких золотилися ядра горіхів в бурштиновому блиску меду, зустріли з радісним натхненням. – Що це таке? – поцікавився Влад. – Громадське харчування пригощає? – Це я вас пригощаю, – сказала Міра. – Громадське харчування відпочиває. На кілька хвилин запала тиша. Міра із задоволенням спостерігала, з якою насолодою вони куштують страву. – Неймовірно смачно! – визнав Сергій.
– Моя мама згортала конуси з тіста, – сказала Тетяна, – а коли вафельні стаканчики «застигали», наповнювала їх кремом. Можна спробувати покласти у вафлі горіхи з медом. Першим зі своєю порцією впорався Влад. – Звідки горіхи? – запитав він. – З гаю, звісно, – з посмішкою відповіла Міра. – А запасна риночка для особливо голодних? Влад простягнув руку до останньої порції горіхів, і Міра нахмурилася: – Блюдце не запасне і не зайве. Всім порівну, Вован. Не будь жадібним. Влад відсмикнув руку, ніби обпікся, і звично насупився: – Подумаєш… піду на кухню і попрошу добавки. – Звичайно, – легко погодилася Міра. – Іди. – Але ж на кухні немає горіхів? – запитала Тетяна, коли він пішов. – Ні. Це мене пригостили сини Семенівни. – Близнюки – її сини? – І що тебе дивує? – Вона така молода… Ззаду пролунав глузливий голос: – Я теж молодий! Міра похитала головою. Вона весь час сиділа у півоберті до роздавальної лінії, і все одно прогавила Гната. Зінка запросила його до столу: – Сідай, – сказала вона. – Мирослава тобі і місце, і смакощі приготувала. – Смакощі? Ігнатій поставив на стіл тацю з тарілками і придивився до тарілочки з горіхами. – Здається наша продукція доведена до споживчої кондиції. – Саме так, – кивнула Міра, – пригощайся. Повернувся Влад. Незадоволений. Насуплений. Кивнув Гнату і сказав: – Народ обговорює вечірні посиденьки біля багаття. Ми як, підемо? – Звичайно, підемо! – зраділа Зінка. – Сьогодні закінчуємо половину терміну. Чудовий привід зібратися всім загоном. – Слухайте! – простягнула Тетяна. – А якщо ввечері всіх пригостити смаженими горіхами? – Скільки у нас цього добра? – діловито запитала Зінка. – Кілограмів п'ять, – сказала Міра. – Я не зважувала. – А нас залишилося п'ятдесят осіб... – Попросити в їдальні півсотні блюдець? – Ми можемо накрутити вафельні конуси і відразу розділити горіхи на порції. П'ять кіло горіхів плюс стільки ж меду... Сотня стаканчиків! – Краще скористатися горішницею, – зауважив Гнат, переходячи до рису з овочами. – На кухні є, електрична. Якщо у вас цілісінький осередок, то і форма повинна відповідати… – Добра думка, – погодилася Міра. – Горішки укладемо в «шкаралупки» з печива. Залишається вирішити, хто робить, і узгодити перелік продуктів. – Печиво я зроблю, – зголосилася Тетяна. – Знадобиться борошно, яйця, вершкове масло, цукор, жирні вершки... – «Жирні» – це скільки? – уточнила Міра. – Тридцять відсотків. Сергій засумнівався: – Мед буде сякнути між половинками «шкаралупок». – Стик задрукуємо глазур'ю, – підказав Влад. – Краще шоколадом, – заперечила Тетяна. – Какао швидко тане. – Перед розносом покладемо в холодильник, – заперечив Влад. – Після холодильника печиво перестане хрустіти. Весь ефект у ламкості! – Круто, – сказав Гнат. Було незрозуміло, чи його оцінка стосується рису, чи ідеї прикрасити вечірнє багаття солодощами. – Що «круто»? – після хвилинної паузи запитав Влад. – Мені подобається хід ваших думок. Тільки навіщо таку красу ховати? Покладіть осередок на шкаралупу з тіста, але не накривайте другою шкаралупою. Він обережно взяв з блюдця ядерце і трагічно зашепотів: – Ацкий сотона, поверни мій моск! Всі засміялися, а Міра здивувалася, наскільки однаково вони з Гнатом думають і реагують. – Ви не звертали уваги, що продукти схожі на органи, які лікують? – сказала Тетяна. – Волоські горіхи дуже корисні для мозку, зміцнюють нейронні зв'язки між клітинами. – А помідор, якщо його розрізати поперек, схожий на поперечний розріз серця, – підтримав Влад. – Такі ж чотири камери. А ще червоний колір – це лікопін, найсильніший антиоксидант у крові людини. – Квасоля схожа на нирку! – посміхаючись, підтримала гру Зінка. – Цікава вікторина виходить. Мірка, твій хід! – Корінь женьшеню, – не розгубилася Міра. – Виглядає, як людське тіло цілком. І лікує все взагалі... – Ігнатій? – Імбир сприяє травленню і схожий на шлунок. – А банан – на посмішку, – кисло промовив Сергій. Було видно, як він шкодує, що не зміг придумати нічого більш вартісного. – Посмішка – це типа людський орган? – невдоволено запитав Влад. – Незалік! Тетяна заперечила: – Залік! Банан містить білок триптофан, який в організмі людини перетворюється на серотонін. А серотонін регулює настрій. У цьому сенсі банан «працює» як антидепресант. Тож порівняння з посмішкою справедливе. – Але якщо банан перевернути, вийде не посмішка, а сумний смайлик! – уперся Влад. – Виходить, кількість триптофану залежить від того, в якому положенні банан був з'їдений? Якщо середньою частиною донизу, рівень серотоніну підвищується, а якщо догори – знижується... Зінка розсміялася, а Сергій з Тетяною похмурніли. – Ну, ти й зануда! – похитав головою Сергій. Міра занепокоїлася: обстановка іскрила, справа йшла до загострення і терміново потрібна була репліка, яка б відволікла від конфлікту. Вона вирішила пообіцяти Владу для експериментів найбільше гроно бананів, яке тільки знайдеться в крамниці, але її випередив Гнат: – Від вас смаколіки, від нас мітоліки, – сказав він. – Увечері біля багаття наша бригада пригостить загін шашликами. – О!
Влад висловив настільки щирий захват, що у всіх посвітлішали обличчя. – «Не робіть з їжі культу»! – посміхаючись, сказав Сергій. – «Після цього він з'їв огірок сам»! – продовжила цитату Міра. – «Золоте теля». Ільф і Петров, – прокоментував Гнат. – «Мітоліки»? – з подивом спитала Тетяна. – Мабуть, від англійского… – чемно відповів Сергій. – О! – з повагою хитнула головою Тетяна. – Є ще бригада Анатолія. Треба б і його попередити, – зауважила Міра. – Навіщо це? – Ну, як же? Дві бригади пригощають загін. Анатолій теж забажає взяти участь. Негарно вийде: якщо ми будемо з частуванням, а він прийде з порожніми руками. Його спільноті буде прикро. – І де їх шукати? – засумнівався Гнат. – Вони на обід не ходять, рвуть третю норму. – Навіщо шукати? – сказала Міра, дістаючи телефон. – «Кому нічого робити, хай шукає». – «Після того, як знайде»! – хором сказали Сергій з Тетяною. – Жванецький, звичайно, – посміхнувся Гнат.
«Яка корисна вдача наводити лад у списку контактів відразу після дзвінка!» – подумала Міра. Вона набрала номер Анатолія, і після обов'язкових побажань «доброго» перейшла до справи: – Наші з Ігнатієм бригади пригощають на вечірньому багатті учасників загону. Десерт і шашлики вже зайняті. Якщо є бажання, не гальмуй. – Ми підготуємо щось печене, – миттєво відреагував Анатолій. – Дякую, Міра. Дуже вдячний за попередження. – Дрібниці, – відповіла Міра. – На моєму місці ти вчинив би так само. – Не впевнений, – чесно зізнався Анатолій. – Є ще четверта група. Бригадир – Костик. Їм теж не завадило б сказати. Я тобі скину його телефон…
– Телефон скидай, але краще зателефонуй йому сам. Ти мені подякував, він – тобі. Вважай, що ми квити. І передай йому найкращі побажання! Посміхаючись, Міра повернула телефон у кишеню і зрозуміла, що за час її телефонної розмови за столом щось змінилося. – Що ще? У чому проблема? – У часі, – розгублено сказала Тетяна. – Шашлик хлопці можуть готувати ввечері, при всіх. Але їдальня закривається о восьмій, кухарі їдуть автобусом. Я не встигну зробити тисячу «шкаралупок» і розкласти по них горіхи з медом. А ще їх потрібно залити шоколадом! – І це проблеми? – з докором посміхнулася Міра. Її оптимізм підняв усім голови. – Прямо зараз рушай до випічки, і до вечора встигнеш. І роби менше тисячі. Ігнат правий, третину печива дійсно краще залишити незакритою. – Чому? – Для демонстрації, «що всередині». – Це вийде по дванадцять горішків кожному їдаку, – швидко порахував Влад. – Щось багацько… – Покладемо на порцію сім, – сказала Зінка. – На блюдці лежало п'ять, а я так наїлася, що важко дихати. – А з рештою що робити? – розгубилася Тетяна. – Розберемо на пам'ять, а частину залишимо на кухні, розрахуємося за інгредієнти. – А хто замість мене… – Таня широко розплющила очі, – ах, ось воно що! – Замість тебе до дерев поїду я, – закінчила її думку Міра. – Сподіваюся, ніхто не сумнівається, що з перекладкою я якось впораюся?.. ***
Вечір видався незвичайним. Спочатку всі заворожено дивилися, як іскри, що вилітають з триметрових язиків полум'я, вешталися поміж зірок. А коли основний вогонь перегорів, настав час шашликів, сріблястих згорток фольги і гітар. Співали в три голоси. Співали красиво. Гітарні перебори огортали і збивали подих. Було дивно добре і спокійно під зоряним наметом, біля багаття, в колі друзів. Хвилин через сорок Анатолій з помічниками спритно витягли з тліючого вугілля згорнуті фольги і рознесли присутнім. Міра обережно розгорнула конверт, що бризнув парою. Всупереч її очікуванням, крім кубиків картоплі і нарізаної цибулі, всередині лежали гриби, перець і зелень. Бійці Анатолія роздали пластикові виделки. Їсти було зручно, а сама їжа здалася чудовою. – Соєвий соус? – запитала Тетяна. – Бачу, ви метикуєте, – прихильно кивнув Анатолій. Якось само собою вийшло, що спільноти зібралися з одного боку багаття, а особарі-одинаки, які не захотіли або не змогли об'єднатися, – з іншого. Це розділення стало більш помітним, коли прийшов час роздачі «мітоліків»: кожна спільнота отримала по шампуру, а на інший бік багаття м'ясо віднесли на одноразовому пластиковому посуді. Усередині бригади шашлик з жартами і сміхом передавали з рук в руки, з іншого боку вугілля, нерухомо світлішали білі тарілочки. Там було помітно тихіше. У якийсь момент Мірі навіть здалося, що напруга зросла. Все змінилося, коли Тетяна з незнайомою дівчиною пригостили бажаючих смаженими горіхами, пропонуючи на вибір: чай з лимоном, каву з молоком або капучино. – Чай і кава? – тихо здивувалася Міра. – Плюс пластиковий посуд і дрова, – пошепки відповів Анатолій. – А ще вони обіцяли прибирання території після закінчення вечора. Міра кивнула: – Тоді рівноцінно. – До речі, – сказав Анатолій, – ви ще не познайомилися з Костиком. Парочка, що сиділа неподалік, розпалася. Хлопець, ніби вітаючи, підняв склянку і посміхнувся, а дівчина привітно кивнула головою. Міра відчула, що червоніє. – Вибачте, будь ласка. – Не варто вибачатися, – у Костика виявився приємний баритон. – Тим більше, що ви праві. Я б і сам стежив за паритетом. Гнат кивнув: – Тут всі стежать за паритетом. Якби Міра не запитала, поцікавився би я. Тільки, напевно, не так тактовно. – Можемо заздалегідь домовитися про правомірність будь-яких питань, – сказав Костик. – Краще прямо запитати, ніж дутися осторонь. Чесне слово, ми б хотіли зробити більше, але основні страви ви зайняли. – До речі, про паритет, – волого блискаючи очима, сказав Анатолій. – Міра ще не зробила ставку. Не бажаєте приєднатися до парі, пані? – Парі? – Їй це може не сподобатися, – запізно попередив Гнат. – Дурниці! – відкинув його сумніви Костик, – на кону півтонни горіхів. Заради такої ваги можна кіло гірчиці з'їсти. – Отримує той, – зголосив умови Анатолій, – хто точніше назве кількість бандерлогів, які подякують за частування. – Що за «бандерлоги»? – не зрозуміла Міра, – хіба у нас джунглі? – Вони так називають одинаків, – підказав Гнат. – Я беру участь, але це не моя ідея. – А призовий фонд звідки? – Півтора центнери від кожної спільноти, – сказав Костик. – Але ми домовилися приймати ставки до першого, хто пішов… – Правильно! – погодився Анатолій, – почалося! Темні фігури по той бік багаття заворушилися, неясними тінями замерехтіли, розчиняючись у сутінках, залишаючи після себе білі плями горняток і тарілок. Лідери спільнот невідривно спостерігали за перебігом. Міра відчула в цьому спостереженні щось огидне, відразливе. – Шляк трафив! – з почуттям сказав Костик. – Не всі кидають у багаття використаний посуд. – Та годі тобі! – з досадою зауважив Анатолій. – Зате виграв. Я ставив на половину. – А лайка до чого? – Міра дала волю роздратуванню. – Якось по-москальськи… Костик здригнувся, як от ляпаса, але відповів стримано: – Вони інакше лаються. І частіше. В них лайка замість слов. – Але вони теж з чогось починали… – Міра перевела погляд на Гната: – А у тебе як справи? – Я одразу програв, – безтурботно відповів Гнат. – Ще в той момент, коли зробив ставку. – Отже, вас можна привітати? – холодно запитала Міра Костика. А той не призовував радості: – Їх там було дві дюжини, залишилося сім чоловік. Якщо ще двоє підуть, не подякувавши… Є! Залишилося троє! Я ставив на те, що «дякую» ніхто не скаже. – Твоя взяла, – із заздрістю визнав Анатолій. – Безперечно, – байдуже підтримав Гнат. – Не поділяю радощів, – похмуро сказала Міра. – Це – кращі з кращих. Якщо через п'ять років навчання ми збираємося керувати країною, населення якої не знає слів подяки і не володіє культурою гуртожитку... то, саме час плакати. Невже ваші півтонни горіхів важливіші за сумні результати щойно проведеного експерименту? Античний мем «Піррова перемога» вам знайомий? – Битва Епіру проти римлян у третьому столітті до нашої ери, – з посмішкою сказав Костик. – Вірно. А тепер поміркуємо разом, як називати уряд, який вважає свій народ мавпами?
|