20:23 19.05.2023
Сегодня (19.05) в 23.59 заканчивается приём работ на Арену. Не забывайте: чтобы увидеть обсуждение (и рассказы), нужно залогиниться.

13:33 19.04.2023
Сегодня (19.04) в 23.39 заканчивается приём рассказов на Арену.

   
 
 
    запомнить

Автор: Дмитрий Филимонов Число символов: 39995
Конкурс №39 (лето) Первый тур
Рассказ открыт для комментариев

ab004 Нано Фенікс.


    

    1.
     
    20887 рік. Планета Тетран. Зелена зона. В квітучому оазисі що розкинувся посеред каньйонів, утопав в тропічних пальмових лісах і садах мегаполіс Бронбург. В останній день свята Дев’ятого врожаю, в маєтку директора фірми «Нано Фенікс» зібрались запрошені представники ділової і наукової еліти планети. В великому банкетному залі зі стінами і колонами вкритими блакитним і білим мармуром, на гладкій поверхні якого віддзеркалювались відблиски світла, лунала музика древніх композиторів Земної Європи. За срібними столами вкритими нанонітним прошарком, вели бесіди і пили напої, останні представники еліти, що ще не емігрували з планети. Між двома фонтанами за столом в центрі приміщення сидів голова геологічно-розвідувальної фірми «Нано Фенікс», зі своїм секретарем і вченим геологом Ханною. Розмістившись в глибині залу, за ходом бізнес форуму, стежив присутній у вигляді голограми директор галактичної корпорації «Юніффера». Одягнутий в золотистий костюм 37 річний блондин, дочекавшись прибуття останнього гостя, встав і активував «нанограму». Міріади наномашин створювали в повітрі трьох мірні зображення людей, об’єктів і ландшафтів з неймовірно живим і деталізованим виглядом.
    - Міста і промзони пустішають. В регіонах почали виходити з ладу тераформери. Планета повільно перетворюється в мертву пустелю до колонізаційних часів. Через повільний вихід терафомерів з ладу, виникли зони з аномальними змінами: гравітації, температури, кліматичних погодних умов, зміною ландшафту і складу ґрунту земної кори. Тераформери контролюють склад повітря з рівнем кисню і підтримують штучну атмосферу з озоновим прошарком аналогічним земному. В зонах де тераформери дають збій і виходять з ладу почав змінюватись склад повітря. Десять років тому, планету поділили на: зелені, жовті і червоні зони. В зелених зонах тераформери все ще працюють. В жовтих зонах тераформери працюють в аварійному стані і повільно виходять з ладу. В червоних зонах тераформери згасли і там розкинулись мертві землі. Я зібрав вас тут, щоб розповісти про мій проект порятунку вітчизни. Адже згасання планети можливо спинити. Ми живемо в світі де завдяки нанотехнологіям можливо відновити все, від молодості, до планети за гроші. У Всесвіті життя є лише там, де є сонячні долари. Вічно живе лише той, хто має необхідні грошові суми на рахунку. Планети живуть доти, доки в них вкладають капітали. Існують корпорації що спеціалізуються на оновленні промислових комплексів і тераформерів, з модифікацією, ремонтом і підтримуванням в робочому стані нерухомої власності, силами міріад телепортованих наномашин. Що дня в галактиці, в незліченних зоряних системах, хмари рою нано зодчих окутують планети у відновлення яких вкладені гроші. Процес відпрацьований віками. З центральної бази даних корпорації хмарі нанонітів надходить координаційна інформація, схеми з кресленнями усього що необхідно збудувати, модернізувати, чи реконструювати. Існують тисячі світів відроджених нанотехнологіями з попелу і пилу. Корпорація «Юніфферра» має широкий спектр бізнес сфер у Всесвіті і займається: колонізацією планет і місяців, видобутком ресурсів, виготовленням товарів з добутих ресурсів і їхнім експортом. Крім того, ця корпорація теж забезпечує планети і місяці таким видом сервісу як телепортаційне постачання роїв нано архітекторів що будують, обслуговують і відновлюють промислові і міські споруди і тераформери, тримаючи їх в стабільному функціональному стані. Голова корпорації «Юніферра» розглянув мій запит, але поставив перед фактом. Я маю довести, що на планеті є хоча б щось з решток надрових ресурсів, що може зробити підприємства її регіонів рентабельними і окупити вартість відновлення роботи планетарної мережі тераформерів.
    Ханна підійшла до Алекса і вказала всім на зображені нанограмою природні ландшафти з відкритими родовищами цінних геологічних порід. Наномашини змоделювали трьох мірне ідеально деталізоване зображення, котре візуально відрізнялось від оригіналу об’єкту лише розмірами.
    - Чотири місяці тому, з Жовтої зони що розташована на екваторі, в наше місто прийшла група чорних копачів. Їхній бригадир заявився у відділення нашої фірми і продав скупникам корисних копалин зразки унікальних руд і мінералів. Моя команда лаборантів дослідила зразки і дійшла до висновку, що нами відриті нові види геологічних порід. Ці руди і мінерали мають унікальні властивості і спроможні змінити металургію і електронну промисловість нашої цивілізації. Бригадир чорних копачів поділився з нами координатами в обмін на 5% від прибутку з розробки родовища. Панове в нас з’явився шанс врятувати вітчизну. Пан голова корпорації «Юніффера» готовий вкласти інвестиції в нашу планету, одразу ж після того, як наша фірма знайде родовище дорогоцінних ресурсів. Ми запросили сюди усіх небайдужих до долі нашого світу. Усіх хто не хотів би емігрувати. Усіх бажаючих долучитись до проекту фінансування нашої наукової експедиції.
     
    2.
     
    Зелений сектор. Околиці мегаполіса. Посеред каньйону з гарячими гейзерами розкинулась база приватної армії фірми «Нано Фенікс», з міні космодромом, гаражами і складами. Зранку тут повним ходом йшла підготовка до експедиції. Транспортні шатли привозили на базу вантажі з закупленим провіантом, ресурсами і спец технікою для дальнього і довгого походу в жовті зони. Алекс сидів в зеленому граві джипі під тінню червоних пальм неподалік від брами свого приватного підземного паркінгу і завершував розмову з ще одним місцевим спонсором експедиції. На автомагістралі що петляла між сплячими вулканами і гейзерними полями виникли хмари піднятого дорожнього пилу. Сім граві джипів сірих кольорів неслись зі скаженою швидкістю створюючи сильний вітровий потік на своєму шляху. Колона джипів захищених сферичними нано полями загальмувала поряд з брамою і придорожньою пальмовою алеєю.
    З машини вийшов чоловік середнього зросту в білому дорогому піджаку з лисиною на сивій голові. Чоловік не поспішаючи йшов до автівки Алекса окидаючи пильним хижим зором метушню що царювала навколо бази. Алекс опустив бокове скло машини і присвятив свою увагу гостю старанно приховуючи свою істинну емоційну реакцію на присутність неприємної йому людини.
    - Доброго дня юначе. – Проскреготів зубами чолов’яга. – А де це твоя гарнюня секретар-референт? Чи хто вона тобі там зараз?
    - Вона якраз зараз завершує приймати від спонсорів експедиції фінансові і матеріальні надходження. Як я і сподівався, не всі готові продати свій бізнес за безцінь, щоб забратись зі своєї вітчизни в чужі світи. Є ще на нашій землі патріоти.
    - Патріоти? Чого? Цієї діри? Цієї клоаки?! Тут все розвалюється і тріщіть по швам? Земля входить з під ніг. А інколи і горить під ногами. Навіть Диявол давно забив на цю землю!
    - Для когось діра, а для когось земля де він народився і де хоче жити і надалі.
    - До речі. І тобі ще не пізно продати свій бізнес поки моя фірма ще надає таку послугу і поки я ще пропоную тобі розумну ціну. Через тиждень ціна на твій бізнес і твою приватну власність впаде ще на 15%. Хлопче отямся! Я рятую твій капітал! Ти ще можеш відкрити справу на іншій планеті. Тут все скоро розвалиться і твій капітал разом з тобою пропаде в день кінця цієї планети. Тераформери в зелених зонах здохнуть через 4 роки. Дев’яносто відсотків бізнесменів і промисловців продали свій бізнес і свої підприємства моїй фірмі і отримавши гарні відхідні бабки вже давно вклали їх в якусь прибуткову справу на перспективних планетах. І лише такі вакуумно голові йолопи як ти б’ються об глуху стіну сподіваючись що з цієї планети ще можна щось вичавити. Ресурси планети вичерпані. Планета пуста так само як і твоя голова!
    - Я не продаватиму тобі нічого на демонтаж і розпродаж на металобрухт і ринки збуту старої техніки і обладнання. Ні ти, ні твої стерв’ятники і шакали нічого від мене не отримають! Моя справа ще буде процвітати!
    - Жевріти, а не процвітати! Через чотири роки коли здохне останній тераформер планета повернеться до свого первинного стану і усі твої промислові об’єкти, шахти і свердловини що висьорбують з надр ресурси вартістю в копійки не окупаючи витрати разом з твоїм офісом і тобою накриєтесь хвилями лави і розтанете під зливами кислотних дощів! Перспективна логіка юначе! Хай краще все згорить разом з твоєю мрією і останньою надією, ніш буде демонтоване для корисного використання на планетах де у промисловості і бізнесу є майбутнє.
    - Йди до біса старий чорт!
    - Послухай… А може це все якась твоя афера? Може ти збираєш гроші у горе патріотів на безперспективний проект щоб потім зірвати куш і злиняти з планети?! А спонсори 98% яких так само як ти, прив’язані своїм бізнесом до цієї планети чекатимуть на повернення твоєї експедиції до самого Армагедону котрий наступить тут дуже скоро. Геніально! Ха!!!
    - Це ти такими байками відмовив сотні моїх потенційних інвесторів від вкладання грошей в мою експедицію?
    - Навіщо це мені шмаркач?! Я ніколи не махлюю коли граю в карти з дурнем твого рівня. Не треба нікого відмовляти від безперспективного проекту котрий прогорить ще швидше ніш ця бісова планета. То ти хочеш сказати що це все ти затіяв не заради афери і кидалова наївних домосідів камікадзе? Ти і ті придурки що погодились профінансувати твою експедицію…ви усі справді вірите в те що десь на цій планеті ще є Ельдорадо? Ти придурок і покидьок! Ти загубиш себе і свій капітал який ти вклав в безумну експедицію. Ну ладно ти дурень і тому згинеш разом з цією дірою. Так ти ж ще засрав голову групі нормальних людей які могли б вкласти гроші не в твою ілюзію, а в промисловість і бізнес якоїсь життєздатної планети, з життєдайним бізнес кліматом. Двадцять шість промисловців і сорок дев’ять підприємців замість того щоб продати свою справу моїй фірмі і отримавши гарний капітал розгорнути діяльність на новому місці на планеті що існуватиме ще мільйони років, вклали великі гроші невідомо в що! Їхні гроші кинуті в жерло вулкану і вони чекатимуть коли з жерла полетить феєрверк!
    - Думаю ми все обговорили.
    - Якби не ти і не твоя експедиція, я б давно вже скупив бізнес решти віп-громадян і середняків планети і здав би все на металобрухт після демонтажу. І сидів би я в своєму офісі, на тропічній планеті, дивлячись з вікна хмарочоса на пейзаж Едему, випиваючи коктейлі в компанії з клонами топ-моделей і віп-актрис! Ти ще відповіси мені юначе, за те, що я ще досі сиджу в цій ямі, під назвою «твоя вітчизна»!!! – Говорячи останню репліку Сатурнін вдарив ногою по дверці граві джипу Алекса. Грюкнувши дверима свого граві джипу розлючений чоловік поїхав геть в супроводі колони машин охорони.
     
    Алекс заїхав у велетенський гараж бази з десятком брам і авіатранспортних шлюзів на даху і вийшовши з машини пішов в напрямку автомату з напоями по дорозі дивлячись на метушню зграй роботів вантажників. В граві вантажівки підготовлені до походу завантажувались контейнери і ящики. Стаціонарні машини маніпулятори озброювали новітньою дорогою зброєю військову граві техніку і бойових андроїдів.
    Між граві танками тинявся високий і широкоплечий, з гераклівською статурою і біцепсами сивий Кларк Баварець. Вкритий шрамами і татуюваннями мужик з чорною пов’язкою на правому оці і гострою білою борідкою, носив на сивій голові з довгою косичкою зелений берет. В сотнях міст цієї планети і на десятках інших планет усі називали його Баварцем і згадували абсолютно різними словами. Він стверджував що його рід походить від Баварських ландскнехтів 18-го сторіччя. Ні друзі ні вороги не наважувались заперечувати що він найманець на генетичному рівні. В роки роботи на синдикати найманців, Кларк побував на 34 планетах і залишив там після себе багато трупів і позашлюбних дітей. Один Люцифер знає, що він в ті молоді роки більше посіяв, смерть, чи нове життя. Повернувшись до дому, Баварець став головою охоронної служби в фірмі свого друга. Він присвятив життя балансуванню між підтримкою форми в спортклубах і релаксом в пивних пабах.
     Баварець чекав на прибуття Алекса і вбивав час, стежачи за сервісними роботами, котрі займались діагностикою і ревізією військової техніки, перевіряючи справність нано сфер що підтримували в стані авто ремонту і авто модернізації граві танки, гравіБТРи і граві БМП.  
    Рудий, вусатий Тальвін Троглодит, закований в похідний бронескафандр з екзоскелетом розфарбований в крапинку, сидячи на капоті БТРа, стежив за завантаженням зброї, боєприпасів, провіанту, медикаментів і технічного обладнання, в граві вантажівки. Роботи вантажники взяті шефом в оренду подібно колоні мурах розвантажували вантажні шатли приватних фірм і тягнули в вантажівки ящики і контейнери. Гермо ящики зі зброєю і боєприпасами прибули ще дві доби тому. Тальвін особисто їх перевірив. Йому доводилось бувати в жовтих і червоних зонах планети. Він знав, які небезпеки чекають членів експедиції в дорозі. Втім його заспокоювала група бойових андроїдів нової моделі нано сфери яких постійно оновлювали комплект модифікацій дані котрих постійно надходили з сервера ВПК компанії виробника.
    Троглодит був ветераном аерокосмічного десанту і ветераном походів в міські бари десятків депресивних планет забутих цивілізованою частиною людства. Десять років тому він пішов у відставку. Троглодит відростив собі довгі вуса і почав що ранку голити голову до блиску. Декілька років він займався браконьєрством полюючи на хижих тварин на диких планетах і заробив на тотальному відстрілі Людорізів що синтезують в собі перлини. Потім нелегальний міні бізнес накрили республіканські правоохоронні органи, котрі зараз домінують в 8 системах. Коли Алекс прийшов к Троглодиту в його квартиру, розташовану в нетрях, вусатий шукач легких грошей, дивився старі латиноамериканські серіали. Дивлячись фільм він годував дрібними комахами і мишами своїх хижих комах що казились від голоду і відсутності інтелекту в тераріумі. Троглодит любив хижих комах і колекціонував їх тримаючи в тераріумах.
    Вчора Тальвін поповнив свій електронний рахунок в між галактичному банку, щоб бути впевненим в тому, що нано сфера і сервісні послуги корпорацій, не підведуть його в кризову мить. Що дня, з його рахунку, служби нано сервісу знімали гроші, за безперервний цикл модифікацій і оновлень бронескафандру, за роботу комплексу нано медичних послуг завдяки яким тіло могло зберігати вічну молодість і безсмертя. В кров і тканини надходили нано стимулятори посилюючи м’язи і кістки. На стимуляторах здоров’я, молодості і гераклівської сили і витримки, сидів не лише Тальвін. Кларк теж цим себе балував. Зарплатня дозволяла покривати пакети сервісних нано послуг від провідних компаній. Тож чому б і ні? Ефект був того вартий. Корпорація «Нано Панацея» ще 500 років тому, підсадила величезну частину людства на свої нано стероїди. 
    Тальвін не міг поки що дозволити собі повністю омолодити себе до 25-30 річного віку через дороговизну цього пакета сервісних нано послуг. Тому користувався пакетом послуг котрий тримав його тіло в межах 49 річного віку. І він тішив себе усвідомленням того що є громадяни зарплатня яких не дозволяє їм не те що омолоджуватись а навіть стримувати цикл старіння. Тим у кого зарплатня варіювала на рівні середньої прибуток дозволяв в кращому випадку оплачувати сервісний пакет нано послуг котрий лише гальмував старіння і посилював імунну систему гарантуючи захист від хвороб і паразитів.
    Воїн у якого на рахунку лежать мільйони Юніфер кредитів і кампанії забезпечують його пакетом нано сервісу класу «Деміург» може нічого не боятись в бою. Нано сфера захистить його від будь якої зброї і агресивного природного середовища. Поки з рахунку воїна знімаються є гроші. Нано щит і нано атомно-молекулярний реконструктор броні скафандру і регенерація тіла в залежності від рівня пошкодження і тривалості періоду ураження і відновлення пошкодженої броні, чи плоті зжирає купу грошей що хвилини. Таким чином, якщо сунути руку в кислотний, чи лавовий гейзер нано сфера почне відновлювати броню обладунку і плоть якщо рука не буде захищена рукавицею. Але поки рука лишатиметься в гейзері з рахунку громадянина що секунди зніматимуться гроші за нано сервіс. Карл і Тальвін по давній традиції старих командос перед небезпечним рейдом як завжди подбали про стан своїх банківських рахунків щоб нано бронь з прогресом цивілізації їх не підвели.
    Коли завантаження вантажів в наукові і військові гравікари завершилось, роботи технарі обступили і обліпили машини діагностуючи і перевіряючи стан їхньої технічної готовності. Далі роботи могли завершити всі підготовчі роботи самостійно без контролю людей. Алекс в компанії з Троглодитом і Кларком пив каву в кімнаті для відпочинку персоналу колишнього складу фабрики демонтованої 7 років тому. Якби Алекс вчасно не викупив склад щоб зробити з нього гараж з паркінгом для автопарку своєї фірми то на цьому місті теж був би пустир і гуляли вітри.
    Хлопці пили каву і проглядали голографічні мапи жовтих зон планети і матеріали супутникової зйомки регіону де по ствердженню чорних копачів має бути родовище дорогоцінних геологічних порід з властивостями енергоносіїв. На вулиці почувся звук приземлення шатлів вантажного класу. Алекс виглянув у вікно. Вісім вантажних шатлів приземлились вздовж пальмових алей. З шлюзів виїхалиграві джипи з ескортом з гравіБТРів. З машин повиходили молоді спадкоємці компаній, що долучились до фінансування експедицією і 30 важко броньованих і добре озброєних найманців. З одного з джипів вийшла Ханна з валізою.
     
    3.
     
    В червоній зоні, на сотні квадратних кілометрів розкинулась кратерна долина «Прірва світу», котра виникла на місці руїн міста зруйнованого метеоритними дощами. В регіонах, де тераформери здохли і атмосфера з магнітним полем планети, змінилась одночасно з ландшафтом і ґрунтом, метеоритні дощі і радіація знищили в секторі всю флору і усі пам'ятники цивілізації. Навколо кратерів стояли розвалини заводів і фабрик, перетворених бандитськими збройними формуваннями на фортеці з казармами, в руїнах багатоповерхівок сяяли вогні авто-турелей, біля яких неподалік чергували снайпери. Колона гравіджипів з емблемами фірми "Воля Сатурна", спинилась перед високою гермо брамою колишнього пивного заводу, нині перетвореного на фортецю з герметичним біокуполом і з комплексами гідропоніки. На стінах сотні авто-турелей сканували навколо землю всіяну металобрухтом і сміттям. З обох сторін від брами розмальованої графіті, чергували сидячи в чотирьох граві ЗРК, заковані в дешеві бронескафандри панки, з гребнями під шоломом.
    Сатурнін вийшов з автівки і підійшов к сканерному терміналу. З десятків граві джипів і граві броньовиків, граві танків і БТРів що стояли навколо фортеці між горами сміття і металобрухту, на візитера витріщились сотні очей п'яних і обколотих розбійників. Сканер ідентифікував гостя і брама відчинилась. Чоловіка в білому скафандри і плащі зустріли важко озброєні громили в скафандрах вкритих малюнками демонів пожираючих мерців. В склі шоломів громил виднілись обличчя вкриті шрамами, тату і пірсінгом, на мужика дивились очі затьмарені наркотою.
    - Сом чекає на вас. - Промовив бородатий і лисий громила.
    Сатурніна в мить оточили колом андроїди і провели в біокупол охороняючи від незліченного натовпу горлорізів і жебраків. Простори цеха перетворені на чорні ринки, арени для боїв без правил, майданчики для брейкдансу і місця для колективних п’янок, заставлені награбованими меблями, обладнанням і контейнерами з товарами що не доїхали до міських магазинів з доків космопортів і складів залізничних станцій. Рецидивісти вкриті тату і пірсингом, з унікальними зачісками, сиділи на бамперах і капотах машин, в авто майстернях, на стільцях міні пабів, на бочках і ящиках вздовж стін розмальованих в стилі графіті. Родини спадкових розбійників пили спиртне і диміли травкою, в темних закутках притону. П’яні тусовки і закохані пари горлорізів сидячи за столиками і на лавках грали в карти і співали бандитські пісні. Все навкруги затуманило димом від тютюну і наркоти. Під ногами скреготіло і тріщало скло від битих пляшок і пластик шприців. Всюди рвота, луска насіння що плавала в калюжах крові і сечі, огарки і гільзи. В слід візитера летіли пляшки з під спиртних напоїв, сигаретні огарки і лайки.
    Сатурнін увійшов в шлюз біокуполу, де повітря було чистим від радіації, пилу, диму і смоку, котрими вічно заповненні приміщення і коридори цієї фортеці. Інтер’єр і атмосфера миттєво змінились. В коридорах і залах зі стін і стель, з кришталю і скла, час від часу зустрічались одягнуті в латекс жінки гарему ватажка клану. За садами, оранжереями і басейнами, блищали розкішшю і духмяніли кадилами з ароматичними маслами апартаменти Сома Піроманіяка. Сатурнін вимкнув в шоломі прозорий нано щит що замінював герметичне забрало і вдихнув повітря з ароматами кави і коньяку.
    Сом сидів на дивані поклавши ноги на столик зі скла і золота, п’ючи з келиху коктейль. На дивані сиділи три шикарні дівчини в шкіряних аксесуарах. Мужик в шкіряній кепці, з бакенбардами, в чорних окулярах, одягнутий в червоний піджак шитий рубіновими нитками, дав бугаям знак вийти геть. Сатурнін сів в крісло і промовив.
    - Привіт Сом. Справи у твоєму розбійничому вертепі кажуть йдуть вгору.
    - Без твоїх наводок ми б не так жирували. Що, ще декілька бізнесменів продали тобі бізнес і ти знаєш яким маршрутом вони їхатимуть в космопорт? Чи ти з приводу своєї долі за минулі наводки?
    - Що ти знаєш про Алекса?
    - Ха! Та вся планета знає про його капітали і про експедицію в могилу в яку він недавно вирушив. Усі клани на нашій півкулі планети підняті на ноги. В день коли пан Алекс оголосив про набір людей в склад експедиції в студії власного міського телеканалу, новина миттєво розлетілась по планеті. Мої люди в той день теж були в місті і зібрали в притонах і барах інформацію про хід підготовки експедиції. Ми знаємо скільки приблизно у них буде: людей, машин, зброї і охоронного ескорту. Мені відомі імена більшості учасників експедиції. Мої люди вже два дні пасуть караван з дорогим обладнанням і технікою на усіх дорогах що ведуть в жовту зону 756.
    - Он воно як… Тож я майже даремно прибув сюди. Думав навести тебе на багату здобич, не знаючи що ти вже давно йдеш по її слідам. Смерть Алекса і його компанії шукачів пригод на власні дупи гарантована?
    - Я підняв усіх своїх найкращих людей. Мисливці за караванами скоро знатимуть точний маршрут експедиції.
    - Десятки інших кланів теж повиходили з запою щоб долучитись до полювання.
    - Придурок розповів усій планеті про те що поїде на край світу, туди, де нема закону і що вартість організованої ним експедиції перевищує витрати в обсязі 523 000 сонячних доларів. Тепер кожний наркоман і п’яниця на планеті мріє зірвати великий куш. Вовча здобич не для шакалів. Я оцінив охорону і найманців що охоронятимуть колону. Усі банди, що влаштують експедиції теплу і холодну зустріч, швидше за все, обламають рога і зуби. Нам краще. Чим більше дрібних банд поляже під колесами колони Алекса, тим менше в нас буде конкурентів на дорогах. В мене найбільша і більш менш найкраще озброєна армія в регіоні. В найближчі дні, я зможу поповнити приватну колекцію скальпів. А ти, я так розумію зацікавлена особа?
                - Шмаркач перебив мені дуже багато вигідних ділових угод. Він гальмує хід моїх справ на планеті. Його смерть полегшить мені життя. Я готовий докинути до купи бабла яку шле тобі Фортуна, ще трохи грошенят. Хочу щоб ця гнида здохла повільною і лютою смертю.
                - Триста тисяч сонячних доларів і мої хлопці розважаться і з Алексом і з його смачною шльондрою.
                - Мені подобається хід твоїх думок. Сподіваюсь, ти не віриш в усе це лайно, про шанс для відродження планети?
                - Мені все одно. На планеті майже всі міста депресивні і пустішають з кожним днем. Багатії і навіть середняки майже всі вже давно емігрували. Торгівля між містами вмерла. Не без нашої допомоги каравани майже не ходять. Скоро на планеті залишаться лише представники нашого контингенту і усілякий жибракуватий непотріб. Грабувати скоро не буде кого.
                - Плануєш полишити планету?
                - Планета здохне через 4 роки. Я зі своїми капіталами і найкращою частиною людей переберусь на іншу планету за рік до дня Армагедогу. Я вже примітив багату планетку з депресивними регіонами. Там в мене є невеличка мережа власного бізнесу і частина моїх людей вже емігрувала туди щоб підготувати підґрунтя для моєї діяльності. А ти хотів запропонувати мені пораду куди краще вкласти капітал?
                - А ти не знав що я експерт в сфері консалтингу?
                В апартаменти увійшов бритоголовий вусатий горлоріз у важкому штурмовому бронескафандрі.
                - Добре. Ми повернемось до цієї розмови трохи пізніше. Маю вирушати. Здобич вистежена. Моїм людям потрібна моя присутність на місці вендети.
     
                4.
     
    Колона експедиції що просувалась в жовту зону 756 їхала орієнтуючись по даним супутникової навігації маршруту вже другий день. Маршрут пролягав від смуги Зелених зон через декілька Жовтих і Червоних зон і завершувався в тій Жовтій зоні де було виявлено район аномального трансформування ландшафту і ґрунту тераформером. Шлях колони проходив по міжміським автомагістралям, вздовж руїн закинутих промзон, пустих мегаполісів і містечок де все вкутано пітьмою і пилом. По дорозі експедиція постійно потрапляла в аномальні вогняні бурі і снігові буревії викликані несправністю тераформерів. Одинадцять гравітанків і п’ятнадцять гравіБМП їхали попереду, решта одиниць військової техніки замикала колону.
                Алекс в золотистому бронескафандрі сидів в кабіні граві джипу поряд з Ханною захищеною срібним комбінезоном вкритим потрійним захисним прошарком наномашин. Машина їхала на автопілоті. Ханна аналізувала інформацію з БПЛА розвідників що сканували літосферу навколишніх долин. Алекс дивився в голографічний термінал де відображався процес авто-ремонту нано машинами гравікарів пошкоджених в чотирьох перестрілках з місцевими бандами. Тричі на колону нападала хвиля дикої оскаженілої людської маси. Граві танки і гравіБТРи рознесли нападників на безпечній дистанції. Лише декілька снарядів з РПГ і мінометів встигли вдарити по захисним нано екранам, перш ніш променемети військової техніки знищили пагорби і розщелини з вогневими точками ворога. Адреналін нахлинув на людей Алекса лише тоді коли колону атакували бандитські джипи і гравіцикли озброєні кулеметами і гранатометами з анігіляційними і плазмовими зарядами. Гравітанки що замикали колону висадили в навіжених розбійників значну частину снарядів і зарядів енергії. Погоня тривала 22 хвилини і завершилась тим, що траса вкрилась воронками і палаючими уламками 44 підбитих гравіджипів і 158 розірваних разом з байкерами гравіциклів. Наноніти тепер залатували усі пошкодження в структурі машин колони відновлюючи все включно з блискучою авто емаллю, а корпорація «Нано Світ» що секунди знімала з рахунку фірми Алекса гроші за екстрений нано сервіс.
                - Я не розумію цих людей. – Мовив Алекс. – Ми ж намагаємось врятувати планету і майбутнє її населення. Як так можна!
                - А звідки ти знаєш що вони знають що це їдемо саме ми, а не якийсь караван з сигаретами і пивом?
                - Може так. А може й ні. Не всі вірять в перспективність нашої місії. Багато хто на планеті взагалі живе сьогоднішній днем і класти хотів на те що трапиться завтра. Я сподівався що нас усі підтримають…
                - І організують нам зелене світло на дорозі? Хто? На планеті залишилось дуже мало робітників і середняків. Населення скорочується що дня. Зараз на планеті лишилось 458 000 людей. З них лише 147 402 громадянина міст і поселень в околицях промзон. Це ті, в кого не вистачає заощаджень на еміграцію. Всі інші давно пішли в запій і підсіли на наркоту, ставши членами кримінальних кланів. А це якраз ті люди, що не думають про майбутнє. Вони забили на своє життя і тому не мають майбутнього і тепер позбавляють майбутнього інших людей. В першу чергу тих, що не хочуть падати в їхню прірву деградації.  
                - Якщо ми зможемо знайти нові родовища і добитись відновлення інвестування планети корпораціями ми повернемо життя в нормальне русло. Коли знову запрацює промисловість і інфраструктура планети, в усіх регіонах почнеться зворотній процес. Коли райони планети перестануть бути депресивними декриміналізація населення і повернення вимушених емігрантів стане питанням часу.
                - Шеф в нас проблеми! – Звернувся по комунікатору Троглодит. – На цей раз прориватись буде важко! По переду ціла орда!
     
    Групи горлорізів закованих в бронескафандри і броньовані комбінезони старих моделей і модифікацій, вкриті лахміттям і ланцюгами з шипами, озброєні легкою і важкою зброєю старої моделі, виникали із пітьми ландшафтів вулканічної долини. Вони спускались з пагорбів і вилазили з розщілин. На пагорбах стояли сотні гравіБТРів і більше двохсот гравітанків і граві ЗРК. Між рядами військової техніки збирались важко озброєні штурмові групи і чергували снайпери. Автотрасу перегородили десятьма вантажівками з цистернами з паливом. Один край дороги обривався бездонною прірвою що тягнулась на десятки кілометрів. Інший край дороги з пагорбами і скелями освічувався тисячами вогнів військової техніки банд угрупування Сома Піроманьяка, ватажка самого кривавого клану.
    Кларк впізнав символ клану на бронетехниці і оцінив її технічно-бойовий потенціал. Кларкпросканував амуніцію і зброю диких ватаг сканером нано аналізатора. Реальну небезпеку становили виключно танки і ЗРК. Ватаги пригнали як м'ясо.
     Ця мерзота пропиває і проїдає награбоване і тому надто бідна щоб дозволити собі використання навіть самого дешевого стартового пакету нано сервісних послуг. У покидьків не має нано сфер зі щитами і нанонітами атомно-молекулярної реконструкції броні і регенерації тіла. На штурмовиках і снайперах були лише пом’яті життям і боями скафандри. Без захисних скафандрів з замкненою системою дихання в цих землях вижити не можливо. Максимум що закуповують бандити в цих краях окрім наркоти, бухла і харчів, так це балони з киснем і фільтри для шолому.
    Кларк чув, що в капонірах і в мережах метрополітенів під містами червоної зони, виникли справжні підземні поселення, де мешкають представники злочинного дна планети. Ходили чутки, що десятки полишених міст червоних зон не пустіють. Незліченні банд угрупування облаштували міста для комфортабельного проживання за награбовані гроші. Що дня і що тижня вони влаштовують з відти розбійницькі рейди на міста Зелених зон і на караванні автотраси. Між багатьма Зеленими зонами, шляхи транспортного сполучення пролягають через жовті і червоні зони і тому інколи каравани зникають не прибувши в пункт призначення. Деякі міста що межують з жовтими і червоними секторами, огороджують лінію кордону, стінами з захисними полями і автоматизованими турелями, щоб вберегти свій район від нападів. Експерти охоронних фірм в інтерв’ю телеканалам розповідали, що у кожного бандитського клану є віросповідання і ідеологія. Судячи по символам намальованим на броні розбійників, вони сповідували віру в якусь не здорову херню.
    Кларк висунувся з люка БТРа, з кулеметами в обох руках, згадуючи Кузькину мати і бісів. Кулі з нанонітами розвіяли в пил самих гіперактивних бандитів разом з гравіциклами і страхом змусили пригальмувати решту биків.
    Троглодит визирнув з вікна бокової двері гравікару, з важким плазмометом, готовим що секунди накрити бандитів градом плазмоїдних сфер, здатних спопелити і розплавити все на площі 50 квадратних метрів. Оцінюючим зором він оглянув трасу і мракобісся яке на ній відбувалось.
    - Панове, я так розумію, що покидьки думають що ми злякаємось їхніх лазерних рушниць і плазморушниць, котрі перейшли їм імовірно у спадок від прадідів?. – Проричав Троглодит. – Та хто ви такі, щоб такати в мене свій антикваріат?!!
    - «Старий стерв’ятник це ти натравив на мене своїх гієн? – Спалахнули в голові Алекса гнівні думки. - Хто ще з числа еліти планети, крім тебе зацікавлений в провалі експедиції і має на мене зуб? Цікаво, а ти сам прийдеш по мій скальп, чи твоєї мужності вистачило лише на те, щоб прислати сюди групу своїх найманців?
    Колона уповільнила швидкість наближаючись до вантажівок що перекривали дорогу. З пагорбів лунали лайки і брудні побажання. З дул граві танків бандитів почали вилітати снаряди з ЕМІ зарядами призначеними для гасіння електроніки. Колону хотіли взяти з мінімальними пошкодженнями для розграбування. Захисні нано куполи машин посилили поле що екранувало ефект ЕМІ зброї. Однак ворожі граві танки відповіли на цю протидію масованими залпами сотень гармат. Захисні нано екрани машин почали перевантажуватись. Захисні нано куполи не могли тримати вдари вічно. Тим більше що корпорація «Нано Світ» стрімко відраховувала з рахунку Алекса значні суми грошей за бонуси в запеклому бою. Гроші не вічні. Тож і бонуси теж довго не триватимуть. Гравітанки і гравіБТРи колони експедиції відкрили вогонь по пагорбам розриваючи техніку і спалюючи обкурених горлорізів.
    - В нас є лише один вихід! – Прокричав Кларк. – Наказую усім граві танкам з андроїдами,   вишикуватись попереду і вздовж правого боку колони. Ми їдемо по пагорбам на пролом! На таран! Андроїди прикрийте танками колону з переду і з правого боку! Колона вперед! Вперед!
    Колона рушила в напрямку пагорбів набираючи швидкість. Більша частина танків з андроїдами і БТРів з найманцями, були розірвані і спалені, під час стрімкого і самовбивчого прориву. Захисні нано куполи машин працювали в посиленому режимі на межах можливостей. Гравіджипи і гравівантажівки з науковими гравікарами і дев’ятьма БТРами і двома танками пронеслись по пагорбам таранячи і обстрілюючи машини бандитів і петляючи по скелястому бездоріжжю виїхали на трасу. Два гравітанка що їхали по переду колони уповільнили швидкість і викинули на дорогу протитанкові сканерні міни з ЕМІ і плазмовими зарядами. Танки з андроїдами спинились щоб затримати бандитів. Позаду пролунали постріли і серії вибухів. Потім сталось диво. Зненацька розпочався аномальний буревій котрий переріс в потужний сніговий буран що супроводжувався блискавками і виникненням десятка величезних торнадо. Ця аномальна стихія вкрила долину з трасою заметами снігу. Десяток торнадо пронісся по пагорбам і скелям змітаючи і знищуючи транспорт і війська Сома Піроманьяка. Гравіджип Сома накрило сніговою лавиною викликаною аномальним бураном котрий тривав 29 годин і погріб під снігами все воїнство кривавого клану.
     
    5.
     
    Колона гравікарів з’їхала з траси на бездоріжжя і понеслась по каменистим рівнинам доти доки на лінії вирію не виникли гори над якими блищало місячне сяйво. Там починалась Долина Фенікса вкрита кратерами і оточена з багатьох сторін горами і прірвами. В часи коли тераформер працював ці землі вкривав ліс. В долині царювала аномальна погода. Значна частина території палала і обвіювалась вогняними вітрами. В декількох районах долини крижані снігові буревії вкривали скелі і запорошували дно кратерів снігами. На небесах сяяло Північне сяйво.
    Посеред аномальної межі між землями гейзерних пекельних полів і крижаною пустелею, на лінії вирію сяяв мов маяк тераформер. Колона експедиції їдучі по крутим схилам і кручам виїхала на вершину гірського плато. Команда експедиції на чолі з Алексом і Ханною полишила транспорт прямуючи к сліпучому світлу. На верху плато людям відкрилося неймовірне видовище. Велетенський тераформер розкинувся на вершині гірського плато, посеред кристалізованого ландшафту. Терраформер сяяв випромінюючи райдужне аномальне світло, вивільняючи зі свого ядра потоки енергії і міріади роїв нано машин мікро-макро-архітекторів і конструкторів. В той же день, члени експедиції розгорнули на вершині плато науковий табір.
     
                Епілог.
     
    Як з’ясувалося в ході досліджень, цей тераформер не гаснув, а просто працював в нестандартному режимі. Наноніти в ядрі тераформера по невідомим причинам розвинули свої комп’ютери до рівня штучного інтелекту і почали розвиватись в ритмі і темпі самодостатніх і живих істот. Рій нано машин об’єднався в колонію з колективним устроєм і почав подібно бджолам жити своїм життям. Нано рій трансформував і переналаштував тераформер, створивши мережі вуликів і ареал мешкання з джерелом нескінченного потоку енергії в ядрі велетенської машини. Черпаючи матеріальні ресурси з навколишніх родовищ металів і мінералів, рій розрісся заповнивши своїми вуликами все плато. Виникла нова нано форма життя зі штучним колективним бджолиним інтелектом, що генерує в ґрунті нові унікальні метали і мінерали для потреб вуликів нанороя.
    Метали що генерували з ґрунтових порід наномашини для потреб вуликів, як виявилось, могли зробити революцію в металургії. Створені роєм руди з властивостями енергоносіїв могли докорінно змінити енергетичну галузь, а рідко земельні елементи синтезовані роєм, з часом стали базою для технологічного прогресу в сфері електронних технологій.
    Ханна зробила серію революційних відкриттів в нано технологічній сфері науки. Вона розробила технологію розведення розумних роїв нанонітів в ядрах тераформерів спеціально призначених для функції ареалу їхнього мешкання. Навколо таких тераформерів нанороями формувались прошарки багатих родовищ. Прошарки з корисними копалинами генерованими нано роєм, що року, шляхом кар’єрного видобутку вигрібались з землі роботизованими машинами. Потім кар’єр засипався звичайними привезеними ґрунтами. Технологічний процес нагадував роботу пасічників, котрі періодично цикл за циклом, знімають мед з сот бджолиних вуликів. Ханна назвала новий вид нано промисловості Наносинтезформінгом. На планеті Тетран виникли Золоті зони площею до 100 квадратних кілометрів в 250 регіонах де в спеціально побудованих тераформерах гніздились у вуликах нано рої, безкінечно генеруючи навколо прошарки ґрунту збагаченого корисними копалинами.
    Алекс отримавши фінансування від корпорацій розширив свою фірму до рівня потужної планетарної кампанії сателіту корпорації інвестора «Юніффера». Мережа тераформерів планети знову запрацювала і на місцях пустель і пекла знову виникли моря і гаї, родючі поля і чисте блакитне небо з атмосферою здатною захищати відновлену флору і фауну від радіації і метеоритних дощів. Промисловість і торгівля відродили міста і з кожним роком депресивних районів ставало все менше і менше. Мрія Алекса збулась. На планету повернувся закон і соціальне процвітання усіх верств нації. Розпочався довготривалий процес декриміналізації населення навіть в самих проблемних регіонах. Алекс став головою самої могутньої на планеті компанії і до кінця своїх днів займав одне з ключових місць в Планетарній Раді Колонії. Ханна написала купу наукових дисертацій. Вона створила Академію по дослідженню феномену Наносинтезформінгу, де вивчались нові види нанонітів і геологічні породи що виникали в наслідок життєдіяльності розумних нано роїв. Кларк став головою планетарної поліції і навів лад в містах і зачистив бази кланів в диких землях. Троглодит багато років займав посаду голови служби безпеки компанії «Нано Фенікс», поки не пішов на підвищення і не перевівся на аналогічну службову посаду в галактичній корпорації «Юніффера».
    Світ знову квітнув і жив новим ще кращим життям, перетворюючись на потужний індустріальний центр і на одну з найяскравіших перлин в галактичному рейтингу курортних планет.
     

  Время приёма: 11:29 24.07.2016

 
     
[an error occurred while processing the directive]