Титул НОВОСТИ ЖУРНАЛЫ И КНИГИ "АРГОНАВТИ ВСЕСВІТУ" О КОНКУРСЕ РБЖ-АЗИМУТ REAL SCIENCE FICTION ФОРУМ ПОИСК
Текущее время: 29.03.2024 15:03

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]




Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 53 ]  На страницу Пред.  1, 2, 3, 4  След.
Автор Сообщение
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 30.01.2022 11:18 
Не в сети
Приживала

Зарегистрирован: 06.01.2022 16:25
Сообщения: 78
bb 029. Блискавична

Із цим твором мені досить складно. Перш за все хочу сказати, що фантазія автора захоплює. Особливо мене вразив пан Панда )) Мабуть, не одну мене )) Ще я завжди казала, що в будь-якого, навіть найабсурднішого, оповідання має бути власна внутрішня логіка. В цьому оповіданні я її бачу. Так, абсурдну, з відтінком дещо чорного гумору, але вона є. Це дуже добре, авторе, з цього буде діло.
Проте, як на мене, оповідання застрягло десь на межі велсівсько-вікторіанської НФ та гармсовського абсурду. Ще троха туди чи сюди – й вийде добре, а так, як є... ну, трохи ні )) Зараз намагатимуся сформулювати чому.
Внутрішню логіку тексту я, як мені здається, зрозуміла, й вона мені досить близька. Так, у тому стані, в якому героїня перебуває, її головна боротьба – не із якимись там грабіжниками (що там ті грабіжники, я вас прошу!), а із сміттям у квартирі. Задля такого подвигу й справді потрібні суперсили (нічого не знаю, кажу серйозно: в мене зараз їх немає, тож квартира захаращена вщент). І недарма текст завершується перемогою: героїня бачить взагалі для себе іншу можливість видряпатися – звернення по допомогу до друзів. Так, це перемога, оскільки друзі в такому стані взагалі залишаються десь там, за скляною чи якоюсь іншою стіною, вони існують десь в іншому вимірі. Задля цієї перемоги суперсили, даровані отою блискавкою, теж дуже потрібні. Проте, звісно, я авторську логіку можу розуміти не до кінця – я взагалі не істина аж в ніякій інстанції ))
Чого мені забракло – це емоцій героїні. Та хоча б і автора. Взагалі, будь-яких емоцій. Так, звісно, показувати, а не розповідати й усе такеє, проте твір дуже механістичний. Побачила, трохи здивувалася, пішла, посварилася із Пандою & Со... Отой складний для автора та читача момент, коли такими, хто хоча б щось відчуває, виявляються треті лебеді у п’ятій ланці, а фокус оповідання зміщується з перемоги героїні на походеньки пана Панди, та ще й незадовго до розв’язки. Розумієте? Головний герой виявляється менш цікавим, аніж один з антагоністів (хоча б усі антагоністи виявилися цікавішими, все менше проблем в тексту було б!). Ще подруга запам’ятовується, з якою Соня балакала. Сама Соня для читача в емоційному сенсі стає нібито невидимкою. А мала б, згідно з логікою твору, якраз прокинутися...
Що автору з цього приводу порадити – я, чесно кажучи, не знаю. Більше працювати над емоційною складовою персонажів? Ну, мабуть, але ж це так, пусті речення. Якби я писала цей твір, то це б вийшов інший твір, ну, ви розумієте )) Розповідати про те, як я б цю історію подала, марно – вийшло б інше оповідання )) Проте якби я писала цей твір ))))), то зосередилася б, мабуть, або на тому, щоб «виплеснути» оті відчуття, які були на початку в героїні, донести до читача, чому Соня така млява й безпорадна, - адже ви, авторе, напевне знаєте, чому вона така, – або вже пішла б у абсурдизм, щось таке зробила, на кшталт Дедпулу або Джесіки Джонс, проте на українському матеріалі (ну й із Пандою, оскільки сама від панд у захваті, та й взагалі, ну колоритний же пан вийшов!). Якось так )) Але, авторе, хочу підкреслити: ви взялися за дуже складну форму подання, тож недивно, що дещо не вийшло. Головне – фантазія є, будувати оповідання вмієте, а техніка прийде, якщо багато писати. Дякую за твір!
З повагою, Валерія


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 30.01.2022 11:27 
Не в сети
Постоялец
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 12.09.2021 15:10
Сообщения: 152
Откуда: Ненька Україна
О! Дякую і від себе, ви точно висловили те, що й мене збентежило у цій оповідці при прочитанні, хоча головна ідея гарна.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 30.01.2022 12:06 
Не в сети
Приживала

Зарегистрирован: 06.01.2022 16:25
Сообщения: 78
bb 017. Потойбіччя

Ну що мені сказати... Цей твір написав майстер слова, це зрозуміло, це бачимо відразу, тут все зроблено так, як треба. На цьому творі можна майстер-класи проводити: як написати екшен, як зробити діалоги такими, що розкриватимуть персонажів, як, як, як... Багато «як», коротше кажучи. Наприклад, як розкрити характерні риси персонажів через їхні позивні та ненав’язливо зробити короткий екскурс в минуле та історію цих персонажів, не виводячи їх на перший план, не затьмарюючи головного героя, але водночас надаючи твору більшої глибини. Як зробити описи короткими, проте такими, що перед очима з’являється картина того, що відбувається у творі. Не буду дивуватися, як цей твір займе дууууже високі місця на конкурсі.
Ну й так, до того ж це – добре, дуже добре зроблена «агітка». Якби ж усі агітки були такими, я б нічого проти цього жанру не мала.
А що мені агітки взагалі не подобаються, як жанр – то таке. Чужу майстерність я оцінити можу.
Жадан із його Ребе був досить у тему, дякую )) Взагалі, пісні підібрані дуже вдало. Ще один плюс тексту.
Трохи незрозуміло, чому позивний саме «Отче», у кличному відмінку - ну, може, тому, що це коротше й більш мелодійне, аніж «Отець» чи «Панотець», вимовляється легше.
«але Гетьманові держраду за нього чомусь шиємо» - держЗраду?
В цілому можу сказати, що цьому оповіданню я, попри мою дуже велику нелюбов до агіток, поставила б високу оцінку. Бо «майстер їде». Ну, так, не зачепило, проте не на мене ж і розраховано. Буває.

Лана писал(а):
О! Дякую і від себе, ви точно висловили те, що й мене збентежило у цій оповідці при прочитанні, хоча головна ідея гарна.

Що ж, рада, що не одна ))


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 30.01.2022 16:53 
Не в сети
Искатель приключений

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 9
Дякую за відгук! Так, внутрішню логіку ви, як мені здається, зрозуміли)))
Дякую і за позитивну частину відгуку (ой, так приємно, я так радію, що таки хоч щось з бажаного вдалося вкласти :) ), і за критику. Критика мною почута, коли буду допрацьовувати оповідання (а я збираюся!), я це врахую)


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 30.01.2022 23:22 
Не в сети
Домовой
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 06.07.2014 13:14
Сообщения: 579
Валерія Малахова писал(а):
bb 017. Потойбіччя


Майстром слова мене ще не називали (длубає ногою підлогу). Дякую за розбір.


Валерія Малахова писал(а):
Жадан із його Ребе був досить у тему, дякую ))


От, знайшли винного :mrgreen: Це все Жадан із Ребе наштовхнули на ідею оповідання :wink:


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 31.01.2022 19:04 
Не в сети
Домовой

Зарегистрирован: 08.07.2012 18:53
Сообщения: 728
Дозволю собі дещо зауважити.
Тут мені нещодавно дорікнули, що я, мовляв, надто часто даю в коментарях посилання на одне маловідоме джерело.
Аж ось читаю:

Валерія Малахова писал(а):
...у вузьких колах дуже відома така річ, як діалог Джона й Джека з планети Кутюк.

- Привіт, Джеку! Ну що, полетимо на планету Кутюк, де живуть триголові клякі, які відомі своїм клякібізмом?
- Звісно, Джоне! Адже з тих пір, як володарює наш імператор Казбалед 127-й, ми вже двадцять років поспіль літаємо на Кутюк, закупати клякібізм, щоб продати його потім на Альфа Центаврі, де він дуже ціниться.
- Так, але зараз, коли існує серйозна загроза з боку лютих гуудху з сузір’я Тау Кіта, а генерали Його Величності занадто тупі й амбіційні, щоб виграти війну, на міжзоряних шляхах існує небезпека.
- Не турбуйся, Джоне! Адже ми літаємо за допомогою нейрофузонного табулятора, він викривлює простір так, що табуляція накладається на нейрофузу й ми опиняємось відразу у потрібному нам місці та просторі.
- Спасибі, Джеку, що нагадав мені це, а зараз натискай на табулятор та женемо до Альфи...

Тобто діалог цей – не для героїв, він для читача, щоб швидесенько, ще швидше, ще швидше, будь ласочка, увести читача до хронотопу, а потім вже писати те, що автора насправді цікавить.

Тепер заглядаємо у вищезгадане джерело:

Цитата:
Инфосвалка

Большой кусок неудобоваримой информации, необходимой для понимания происходящего. Инфосвалки бывают скрытые -- как, например, статья в выдуманной газете или "Галактической энциклопедии",-- или же явные, в которых действие останавливается, автор влезает на кафедру и читает всем лекцию. Инфосвалки также известны под названием "ком экспозиции". Умение создавать краткие, искусные, неброские инфосвалки известно как "каттнеринг", в честь Генри Каттнера. Когда информация ненавязчиво вплетена в ткань произведения, это называется "хайнлайнинг".

"Как ты уже знаешь, Боб..."

Особо тлетворная разновидность инфосвалки как попытка протащить ее через диалог, в котором персонажи сообщают друг другу то, что им всем давно известно, к вящему удобству читателя. Этот очень распространенный прием также известен как "диалог Бима и Бома" (припис. Деймону Найту) или "диалог дворецкого и горничной" (припис. Алгису Будрису).

Лексикон

Отже, поради практичні та дієві.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 31.01.2022 19:49 
Не в сети
Доктор Зло
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 26.07.2011 11:36
Сообщения: 5660
Откуда: Зворотний бік Місяця
Це російський інфопростір

_________________
Чому найважче у світі – це переконати птаха, що він вільний?


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 31.01.2022 20:12 
Не в сети
Домовой

Зарегистрирован: 08.07.2012 18:53
Сообщения: 728
Наскільки мені відомо, українською цей текст не перекладено. Доводиться користуватись тим, що є.

А взагалі — може, на основі багаторічної діяльності «Азимуту», час створити наш власний посібник?


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 31.01.2022 21:21 
Не в сети
Постоялец
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 12.09.2021 15:10
Сообщения: 152
Откуда: Ненька Україна
Чудова ідея - про посібник від Азимуту.
Бо я російські тексти теж не сприймаю


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 01.02.2022 04:09 
Не в сети
Приживала

Зарегистрирован: 06.01.2022 16:25
Сообщения: 78
Сильно_Грамотный писал(а):
Отже, поради практичні та дієві.

Безперечно, а що заважає викласти їхній зміст українською?


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 01.02.2022 18:53 
Не в сети
Домовой

Зарегистрирован: 08.07.2012 18:53
Сообщения: 728
Валерія Малахова писал(а):
Сильно_Грамотный писал(а):
Отже, поради практичні та дієві.

Безперечно, а що заважає викласти їхній зміст українською?

Гм-м. Поки що — брак часу. Але якщо ви знаєте, де цю інформацію можна викласти для зручного загального доступу — може й перекладу, трохи згодом.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 01.02.2022 18:57 
Не в сети
Чечако
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 16.01.2022 00:52
Сообщения: 21
Сильно_Грамотный писал(а):
Гм-м. Поки що — брак часу. Але якщо ви знаєте, де цю інформацію можна викласти для зручного загального доступу — може й перекладу, трохи згодом.


На платформі "Аркуш" є можливість писати блоги)

_________________
Мій Аркуш
_____________________________________________

А хто ж мені заборонить?


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 01.02.2022 19:01 
Не в сети
Доктор Зло
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 26.07.2011 11:36
Сообщения: 5660
Откуда: Зворотний бік Місяця
На Літавиці також є освітній розділ
https://litavytsia.com/education/

_________________
Чому найважче у світі – це переконати птаха, що він вільний?


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 01.02.2022 19:38 
Не в сети
Домовой

Зарегистрирован: 08.07.2012 18:53
Сообщения: 728
Ну, тоді напевне перекладу. Але не просто зараз. Ближче до весни.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: Кафедра Валерії Малахової
СообщениеДобавлено: 01.02.2022 19:49 
Не в сети
Приживала

Зарегистрирован: 06.01.2022 16:25
Сообщения: 78
Сильно_Грамотный писал(а):
Ну, тоді напевне перекладу.

Ви головне не забувайте: що на переклад необхідно отримати дозвіл автора тексту.


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
Показать сообщения за:  Поле сортировки  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 53 ]  На страницу Пред.  1, 2, 3, 4  След.

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]


Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете добавлять вложения

Найти:
Перейти:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Русская поддержка phpBB