Титул НОВОСТИ ЖУРНАЛЫ И КНИГИ "АРГОНАВТИ ВСЕСВІТУ" О КОНКУРСЕ РБЖ-АЗИМУТ REAL SCIENCE FICTION ФОРУМ ПОИСК
Текущее время: 19.04.2024 01:58

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]




Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 12 ] 
Автор Сообщение
 Заголовок сообщения: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 17.01.2021 19:35 
Не в сети
Site Admin

Зарегистрирован: 08.01.2007 11:46
Сообщения: 4123
Откуда: admin @ rbg-azimut.com
Обговорення оповідання av002 Джура Божана Уса


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 17.01.2021 22:52 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 09.09.2020 22:09
Сообщения: 40
Дуже колоритно! Попри те, що це фентезі, мені сподобалось як передана епоха козацтва. Всі ці словечка, описи, жиди в корчмі... не знаю на скільки автентично, але неймовірно живописно!


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 18.01.2021 00:31 
Не в сети
Чечако
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 10.03.2013 12:49
Сообщения: 45
Вітаю, авторе! Мені сподобалося те, що ви вирішили прив'язати свій фентезійний сюжет до реальної історії, бо це мені імпонує в принципі. Але є наразі вади і певні неузгодженості. Деякі стилістичні помилки можна прибрати редакторською правкою.
"Він смутно пам'ятав обличчя батьків, витягнуті та бліді та плач братиків та сестриць"
"Щосені" - щоосені
"сотні років тому назад" - назад тут зайве
"дурінь" - дурень
"розуміється" - звісно. Бо "розуміється на чомусь"
"хлопчиськ" - "хлопчиськів"
"рота ощирив" - ощирюють або шкірять/вишкірюють зуби
"вервольфам" - отут мені взагалі незрозуміло, чому поляків називають вовкулаками, а для московитів і іноземних польських найманців козаки використовують саме це слово. Воно звучить в тексті геть чужорідно.
"паляниць" - певно, поляниць
"Даліборе, покличте Божана Уса!" - спочатку не було зрозуміло, чому ж Божан Ус таке велике цабе, що аж не прийшов на Толоку. Але ок, потім текст це пояснює. Правда, проблема в тому, що Тур ставиться зі зверхністю та зневагою до Божана("Теж мені, князь Русі!"), але потім виявляється, що він ще наперед потурбувався про його присутність. Тоді навіщо ці невмотивовані смикання?
"Довго тримається в звірі, дуже сильний! Яскравий, звір у нього, сили великої виходить. Його навчав не тільки Божан, але й лісова відьма, – і чорнява поляниця багатозначно скинула брови.
– Ірга!? – волохаті брови Далібора злетіли вгору, а на лобі зморшки зібралися решіткою." - тоді вже довго тримається в подобі/личині звіра. Ну й з бровами в героїв коїться щось кумедне. І зі зморшками решіткою трохи не тойво.
"викопаний" - реально викопали? Зомбі?
"окрема двох вартових на воротах" - мабуть, окрім.
"Стискаючи кулак у гору" - ем, це як? підіймаючи стиснутий кулак угору?
"козаки підіймалися по драбинам" - драбинах.
"не справив на потвору ані не найменшого враження" - або ані, або не. але краще анінайменшого
"Розмахуючи руками і зістригаючи ними повітря, як ножицями" - моя фантазія і логіка відмовляється це пояснювати, нахіба він витрачав сили, щоб просто рубати повітря.
"пузирилася слина" - булькала
"І перекинутися на вовка, щоб врівноважити шанси й сили, в обмеженому просторі не вийде" - стоп. У його ж суперника вийшло. Чому в нього має не вийти? Неочевидно.
"Проклинаючи все, на чому світ стоїть, Марко вигнувся кішкою і провів стрімкий рубаючий удар у ключицю, але Маріон відмахнувся й роздратовано смикнув щокою" - тут бій описується так, ніби б'ються двоє в людській подобі. Але згодом говориться, що Маріон перед самою смертю почав перетворюватися на людину, тому удар у ключицю і смикання щокою тут якось не до місця, як на мене.
І ще. Трохи напружило бажання автора впихнути надто багато звідусіль - Ра, катана, капоейра - що, зрештою, не надто грає на сюжет, а просто переобтяжує деталями. Ну, я розумію, що чисто теоретично козак-характерник міг опинитись в Японії, а африкансько-бразильський раб - в Україні, але тоді відстані та час були зовсім інші (до речі, в останній третині тексту з'являється мова узагалі про "переміщення у часовому просторі Духу", яке ніяк не грає і, з одного боку перевантажує текст, а з іншого - теоретично - дозволяє впихнути туди хоч усю цивілізацію, хоч бластери, замість шаблюк), тому автору я б дуже радила вирішити, про що цей текст, та озброїтись бритвою Оккама, або ж розгортати його у щось велике та повнометражне.
Але, треба сказати, історія й справді вийшла колоритною, тому, авторе, не зважайте надто на мою критичність та зухвалий тон, мова і бажання працювати із джерелами у вас на висоті, просто це все ще треба допиляти.
Удачі на конкурсі!

_________________
Сплю. Вижу.


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 18.01.2021 02:06 
Не в сети
Приживала
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 24.10.2020 01:21
Сообщения: 94
Не дочитала. Надто важко, все здається дуже натягнутим. Не читається якось...


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 19.01.2021 14:47 
Не в сети
Доктор Зло
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 26.07.2011 11:36
Сообщения: 5660
Откуда: Зворотний бік Місяця
Мені подобається козацьке фентезі. Подобаються твори, в яких автор ретельно працює з історичною матчастиною. Де багато побутових деталей. Де магія переплітається з реальністю. Все це у творі є. Проте важко виокремити головне. Дуже-дуже багато всього. Меч-катана, козацькі волхви, амазонки, характерники, шинкарі, облога фортеці Кодак...
В головного героя мусить бути ціль. Яка глобальна ціль на початку оповідання у Божана Уса? Все, чого він бажає - гарно попоїсти в шинку, та щоб ніхто цьому не заважав. Та побіжно згадується про фортецю Кодак. А далі просто до сюжету додається декілька "квестів", перший із яких - наздогнати бешкетників, що поцупили гаманця в шинкаря. Про саму подію розповідається дуже докладно (половина тексту), проте в минулому часі, тобто динаміки вже нема.
Далі має бути про самого джуру, так? Бо на це "натякає" назва. Про навчання, стосунки з козаками, дівчатами, ворогами... Ні. Цього немає. Лише констатація факту:
Цитата:
Відтоді, як Божан Ус повернувся на Хортицю з двома сиротами, минуло сім років. Від Різдва Христового налічувався 1635 рік.

Далі - сцена з Туром і Далібором, яка, здається, завітала сюди з іншого сюжету, геть не козацького. До катани і волхвів дається ще одна дивина - москалі-вервольфи. Чому саме вервольфи, а не вурдалаки, перевертні? Це ж німецька назва.
От і виходить, що епізоди жодним чином не пов'язані один із одним, а сюжет побудовано за таким принципом - сцена закінчується, і за нею черговий рояль у кущах. Наприклад, як створено перехід до останнього епізоду?
Цитата:
– Перед смертю вервольф зізнався, що один з їхніх ватажків – це французький капітан, – процідив крізь зуби Марко, проштрикуючи презирливо Тура цупким поглядом, – який прибув разом з зодчим Бопланом. Його звуть Жан Маріон. Коронний гетьман Конецпольський призначив його комендантом Кодака.

Після цього йде короткий опис штурму фортеції Кодак... І що? І все? В чому полягає ідея твору?
Мені здається, що сумна історія козацького повстання, гетьмана Сулими, фортеці Кодак заслуговує на більше. А коли епізоди не мають логічного зв'язку, читається важко.
Але ще дещо у цьому оповіданні муляло око й дратувало. Це слово "жид". Я все розумію - доба, тобто епоха, в яку використання цього слова не вважалось образливим (проте, ми це знаємо лише з тих джерел, які його використовували), невласне-пряма мова головного героя. Але! Там не лише слово. Там і протиставлення зовнішніх національних ріс шинкаря і козака, з негативним ставленням до першого. Мені це було неприємно читати. Якби в автора було бажання уникнути цього, він би знайшов вихід.
Удачі на конкурсі!

_________________
Чому найважче у світі – це переконати птаха, що він вільний?


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 23.01.2021 17:05 
Не в сети
Ёжик в тумане
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 17.01.2014 21:50
Сообщения: 2909
Откуда: З хутора близ Диканьки (Енеїдівка)
Вітаю, Авторе! :D
Чудове козацьке фентезі вийде, якщо врахувати зауваження Сновиди і Птиці.
Додам ще й свого п'ятака: те, що Ви зобразили в першій частині твору - то
стовідсоткова корчма, аж ніяк не шинок. І Шльома, відповідно, не шинкар,
а корчмар. Відмінність суттєва, врахуйте це, якщо вирішите доопрацювати твір.
І до речі, не Тріскель, а Тріксель.
А загалом - дякую! :D
Успіху на конкурсі! І навіяло :wink:

_________________
Добрий вечір, ми з України!


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 25.01.2021 23:01 
Не в сети
Авторитет

Зарегистрирован: 08.01.2020 18:39
Сообщения: 326
Вітаю. Що ж, колоритно й захопливо, шикарне козацьке фентезі і я навіть хотів поставити "сімку". І поставив би, аби не деякі "але":
- Найбільший недолік для мене це нарада чи то "Коло". По-перше: вторинно, з найочевидніших прикладів одразу згадуться "Відьмак" Сапковського і приквели Зоряних Війн. По-друге: лише дарма витрачає час, адже більшість цих персонажів ми більше не побачимо а деякі взагалі присутні лише за кадром, як Ірга)
- Божан та Марко це Мері С'ю. Чи Гері, якщо це принципово. Все знають, все вміють, у всьому найкращі і ті, хто х не любить, просто заздрять. Добра половина наради відведена на те, щоб розписати який Марко винятковий та надзвичайний. У мене навіть почалися флешбеки з "Камен Райдера Кабуто" з його:
"- Прибульці прорвалися на базу. Хто ж їх зупинить?
- Чоловік, що йде попереду інших. Той, що слідує шляхом небес. Скарб цієї планети...
- Пізно, вони вже всіх вбили та пішли."
Але там це була принаймні сатира, а тут унікальність героїв подається цілком серйозно. Насправді, це легко можна було б виправити дрібними деталями, типу, якби стіл зламався, коли Божан на нього виліз, і той гепнувся на підлогу.
- Решта недоліків насправді дрібні. "Жида" вже згадали, "московськість" вервольфів притягнута за вуха (особливо, враховуючи, що єдиний, в чиєму існуванні читач дійсно впевнений, француз); битва трохи незугарна з шпагатами та ножицями в повітрі (але мені сподобалася); світ вінегрет рівня "Афро-самурая". Все це насправді не принципово, на відміну від перших двох пунктів.
Підсумовуючи, читалося приємно, незважаючи на об'єм, тож, враховуючи зауваження, поставлю "6". Успіхів!


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 26.01.2021 13:46 
Не в сети
Постоялец
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 02.09.2020 16:35
Сообщения: 126
"...буквально вбіг крізь зарості терену" - настільки мені відомо, це колючі кущі. Навіть якщо козак настільки крутий, що не боїться подряпатися, то одяг кущі теж пошматувати можуть, а в козака навряд чи припасений гардероб з десятком змінних сорочок-шароварів. Мені здається, краще було б написати "швидко прорубався" (у нього ж шабля) або "пробіг/метнувся по вузькій стежині, що ледь виднілася у заростях".

Деякі місця оповідання особисто мені важко читалися. Наприклад: "Тепер лишалося небагато: застати зненацька супротивника, викликати у нього безліч питань і подарувати одне велике, глибоке здивування на межі захоплення". Якось... На канцеляризм (зайві формальності) схоже, чи що?

"Серед їхніх оселедців майоріли туго сплетені та підняті вгору коси поляниць" - так і не змогла уявити, як це. Волосся зплетене і закручене в пучок на маківці? Коса викладена по голові "під Юльку"? Коса починалася з "хвостика" на міківці? Особисто у мене після прочитання напросилася думка, що коси просто комічно стирчали догори - але, думаю, ви мали на увазі не це.

Про "вервольфів" згодна з минулими коментаторами. Є ж вовкулаки, перевертні, песиголовці. Вовкуни, нарешті.

А от "пекельні джури" дуже сподобалися. Це пасхалочка (вибачте, не знаю українського відповідника цього слова) до "Пекельної хоругви"?
І "баляси з баляндрасами" та інші колоритні, смачненькі слова теж дуже сподобалися. А слово "крір" навіть гуглити довелося, я його не зустрічала раніше.

Підсумую: бачу, що автор дуже старався над автентикою, зануренням читача у атмосферу козацтва і "старої літератури". Але особисто мені було важкувато читати.
В будь-якому разі, дякую вам за оповідання, я винесла з нього деякі нові знання, а це вже чудово.

_________________
Ніжно-калиновим словом помережу...


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 26.01.2021 20:13 
Не в сети
Авторитет
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 18.09.2019 17:53
Сообщения: 367
Откуда: Долина Буревісника, там де Море і Сонце
Мабуть, я старію. Бо щось надто часто на цьому конкурсі мене відвідує думка, що хочеться почитати те саме, але менш квапливо і більш дбайливо розписане, із смакуванням подробиць і більшою деталізацією. А колись були часи, коли вважала, що усілякі деталі лише гальмують читача.
Коротше, слабо зробити з цього повість? Я радо прочитала би!


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 27.01.2021 00:30 
Не в сети
Постоялец
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 18.01.2020 20:38
Сообщения: 113
Погоджуся з Мавкою, я б теж повість прочитала.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 30.01.2021 15:53 
Не в сети
Постоялец
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 02.09.2020 16:35
Сообщения: 126
Доброго дня! Виходить, вже всі автори проголосували! Як тільки проголосуєте ви, почнеться підрахунок балів. Якщо проголосуєте зараз, про переможців дізнаємося вже сьогодні ввечері! :D

_________________
Ніжно-калиновим словом помережу...


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: av002 Джура Божана Уса
СообщениеДобавлено: 30.01.2021 16:58 
Не в сети
Доктор Зло
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 26.07.2011 11:36
Сообщения: 5660
Откуда: Зворотний бік Місяця
Дивно, що автор не залишив жодного відгуку на таку кількість коментарів.

_________________
Чому найважче у світі – це переконати птаха, що він вільний?


Вернуться к началу
 Профиль  
 
Показать сообщения за:  Поле сортировки  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 12 ] 

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]


Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 0


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете добавлять вложения

Найти:
Перейти:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Русская поддержка phpBB