Титул НОВОСТИ ЖУРНАЛЫ И КНИГИ "АРГОНАВТИ ВСЕСВІТУ" О КОНКУРСЕ РБЖ-АЗИМУТ REAL SCIENCE FICTION ФОРУМ ПОИСК
Текущее время: 28.03.2024 15:22

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]




Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 53 ]  На страницу Пред.  1, 2, 3, 4  След.
Автор Сообщение
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 19.10.2020 19:42 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 21
Олександр Ігнатенко писал(а):
Роберт Енсон належав якраз до тих, кому начхати на ідеалогію.

Отут, шановний Олександре, Ви дуже помиляєтесь. Якраз Ханлайн мав ДУЖЕ чітку ідеологію. І він, як колишній військовий, мав надзвичайно конкретне уявлення про те, коли треба плекати добро, а коли безжально знищувати зло. На відміну від багатьох цивільних. Він прямо казав про те, що суспільство занадто переймається юридичними правами і долею вбивць і катів, забуваючи про їхні жертви (це у «Скафандрі», можете перевірити). А ще він казав, що писав «Зоряних рейнджерів» і «Чужого» одночасно, і матеріали, зібрані для однієї книги, використовував для іншої, а також навпаки. Бо розробив дві стратегії виживання людства – у мирний час і в ситуації небезпечної зовнішньої загрози. А ще, до речі, «Рейнджерів» він написав після візиту в СРСР – подивився на власні очі, що там до чого, і як колишній офіцер збагнув, що це страшна пошесть, від якої може врятувати лише потужна армія. Отут він був набагато розумніший, ніж усі наші очільники і переважна більшість громадян. Саме після цього його твори в СРСР заборонили і до 1990 року не видавали.
А от опус Верховена – якраз наявний приклад лівацької недоумкуватості. Фільмець відверто вбогий, і мене дивує, що хтось це може дивитись. А ще мене дивує позиція тих, хто волає про мир і добро, поки для них немає ніякої небезпеки, і ганять армійців за жорсткість і визначеність їхньої позиції щодо ворога. Та коли з’явиться небезпека –волатимуть «Армія, врятуй!» і ладні будуть цим армійцям цілувати ноги, аби порятували. І мені оце «псевдо гуманістичне» фарисейство, чесно кажучи, бридке.


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 19.10.2020 19:50 
Не в сети
Авторитет
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 13.01.2020 20:31
Сообщения: 317
Откуда: Місто Змієве на Чарівних горах
Ніхто волати не почне, боюся :?
Спочатку кричать "за мір ва всьом мірє" і "лішбинєбіловайни" (гасла, які активно насаджуються саме за гроші агресорів, на кшталт срср і рф, і корисних дурнів), тоді з квіточками зустрічають і обіймають насильників (бо "мі протів нєнавісті", і це в найліпшому випадку, в гіршому - колаборують), а коли їх все одно починають дискримінувати і знищувати без права і порядку, бо у рашистів їх немає - то починається пісня типу "таваріщ сталін, праізашла чюдовішная ашипка".
Ну, є люди, які не вчаться.
Література має максимально впливати на усіх, хто вчитися може.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 19.10.2020 20:32 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 21
Ох, Дракотику, боюся, що Ви теж маєте рацію. Повнісінько людей, які нічому не вчаться, і Ваша розкладка подій цілком вірогідна. Та якщо усе почнеться не з повзучої окупації, а з того, що на голови полетять бомби - то таки волатимуть. Та тут уже питання - чи їх хтось почує?
Дракотик писал(а):
Література має максимально впливати на усіх, хто вчитися може

Так. Але тут теж багато проблем. Яка саме мусить бути література, щоб сприймалась і впливала? Як її таку зробити? Як перебити ворожу пропаганду? Купа доволі складних задач...


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 20.10.2020 17:00 
Не в сети
Авторитет

Зарегистрирован: 08.01.2020 18:39
Сообщения: 326
Автор au001 писал(а):
А ще мене дивує позиція тих, хто волає про мир і добро, поки для них немає ніякої небезпеки, і ганять армійців за жорсткість і визначеність їхньої позиції щодо ворога. Та коли з’явиться небезпека –волатимуть «Армія, врятуй!» і ладні будуть цим армійцям цілувати ноги, аби порятували. І мені оце «псевдо гуманістичне» фарисейство, чесно кажучи, бридке.


От мене сюди не варто притягати. Якщо умови перемир'я будуть ганебними для України або не виконуватимуться, я одним з перших про це скажу. Моя позиція в іншому. Я проти пропагандистського підходу, бо він говорить: "Ті, хто проти нас, чудовиська, їх треба всіх перебити". Я ж визнаю існування чудовиськ, проте хочу, щоб читач якому цілком можливо доведеться взяти зброю був готовий зіткнутися з ворогом іншого роду. Можливо, люб'язним, можливо, уважним та ввічливим, можливо, навіть найкращою людиною у його житті. І все одно був готовий вистрілити. А, найголовніше, розумів, чому має вистрілити. А ще бажано, щоб розумів, що того, хто волає з трибуни: "Бийте ворогів", але не каже як, треба з цієї трибуни гнати.
Щодо Ваших слів про обуренню жорстокістю армійців я взагалі не розумію, про що Ви. З моїх спостережень, люди зараз прощають військовим все, що вони робили і навіть те, чого не робили. У тій же справі "Торнадо" симпатії громадськості були на боці звинувачених. Єдине, що можна сюди притягнути, це коли армійці (зазвичай колишні) приносять жорстокість з поля бою у свої домівки (той же "Полтавський террорист", наприклад), але ж це зовсім інше і радше говорить про погано налагоджену соціальну й психологічну допомогу колишнім військовим.


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 20.10.2020 17:13 
Не в сети
Постоялец
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 02.09.2020 16:35
Сообщения: 126
Ох, авторе, це просто дивовижно, аж сплакнула в кінці.
Вболіваю за Вас на цьому конкурсі.
Здається, я вже читала Ваше оповідання на минулому конкурсі, і я навіть знаю, яке.
Коли конкурс закінчиться, напишіть у Фейсбуці, якщо Ваша ласка, чи є у Вас видані книги? Я б залюбки купила.

_________________
Ніжно-калиновим словом помережу...


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 20.10.2020 21:25 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 21
Щиро дякую, пані Віро! Такі відгуки дуже надихають! :D
Так, після конкурса поспілкуємось докладніше :D
Вам теж успіху на конкурсі!


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 20.10.2020 21:39 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 21
Пане Олександре, ви якось так дивно це сприймаєте...
Олександр Ігнатенко писал(а):
Я проти пропагандистського підходу, бо він говорить: "Ті, хто проти нас, чудовиська, їх треба всіх перебити".

Та ні, не обов'язково ж аж прямо так! І стосовно перебити - це теж перебор, зараз же ж не середньовіччя. Те, що так каже в оповідання одн з героїв - то це він на емоціях. І стосовно тодішніх реалій і окупації це до певної міри виправдано: буде справедливо якщо ті, хто приперся на чужу землю зі зброєю, або швиденько заберуться геть, або... пробачте, тут уже ніхто не лікар. Але насправді пропаганда - це набагато складніша і розмаїтіша тема, і вона має багато різних напрямків і задач. А не просто "давайте всіх вб'ємо".
Олександр Ігнатенко писал(а):
хочу, щоб читач якому цілком можливо доведеться взяти зброю був готовий зіткнутися з ворогом іншого роду. Можливо, люб'язним, можливо, уважним та ввічливим, можливо, навіть найкращою людиною у його житті. І все одно був готовий вистрілити. А, найголовніше, розумів, чому має вистрілити.

О-о-о! Отут погоджусь на всі 100%! Інформаційна війна теж йде, і їй треба протистояти. І це теж складна і важлива задача. Якщо Ви знайдете дієві засоби того, як діяти в цьому напрямку - Вам респект!
Олександр Ігнатенко писал(а):
З моїх спостережень, люди зараз прощають військовим все, що вони робили і навіть те, чого не робили

Певно, Ви знаходитесь на більш значній відстані від лінії розмежування і не спілкуєтесь з отими людьми, які не вміють думати. Для яких опзж - свої рідні,"ковбаса по 2.20", а ЗСУ - "чого вони сюди приперлись". І саме військові у них в усьому винні. На жаль, і таке є. І цю проблему книжками не вирішиш, бо у більшості випадків такі істоти читати не вміють (окрім наліпок на товарах).


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 20.10.2020 22:06 
Не в сети
Приживала
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 28.09.2020 12:07
Сообщения: 58
Безсумнівно від мене одиничка!
І зовсім не за тему війни, а за турботливого домовичка, вірного собаку та зажуреного привида. :)


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 23.10.2020 07:32 
Не в сети
Чечако
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 21.10.2020 19:00
Сообщения: 30
Доброго ранку, авторе 001! :evil:
Сніданок має бути великим, тож сьогодні ви мій сніданок. Не скажу, що особливо смачний, але досить пристойний та поживний.

1. Назва. Не оригінально, але принаймні чесно. Оповідання про домовика називається "Домовик". Можна було б трохи розширити звісно. Як кажуть майстри, назва роману має бути короткою, а оповіданню можна і довгу. Наприклад, "Домовик і Муся", хоча це романтична історія. То може, "Домовик, Муся і Ральф". Або "Пригоди Домовика та інших на дикому Сході".

2. Перше речення. " Домовики зазвичай не вміють читати." А ось це дуже добре. І перший абзац прекрасний. Він представляє героя та чіпляє. І хочеться читати далі, щоб дізнатися більше. І читача налаштовує на правильний лад: зараз буде казка, в сенсі міське фентезі, пригоди.

3. Оповідання. Меня не подобається використання "модних" тем. Тож тема оповіданню в мінус. В мінус йому і певна кількість роялів в кущах: а зараз мені потрібна допомога, тож в нас з'явиться ось це. Особливо в мінус початок із абсолютно нереалістичною реакцією Андрія. Після текстів на борошні варіантів у нього було три: або вірю, або "кличу 03, приїхали", або паніка. Кричати "не вірю" поспілкувавшись із борошном досить дивно.
Але не тільки мінуси в оповідання. Йому вистачає і плюсів. В плюси запишу образ Мусі (прибрати штамп про червоноармійців і буде взагалі прекрасна примара, хоча дякую, що не Катерину використали). В плюси також досить обережне поводження з темою. Вам вдалося не впасти зовсім в мову агітки. В плюси звісно ж собака (рідкісний випадок, коли позитивний персонаж із Домовиком не кіт, з іншого боку на цьому конкурсі якось взагалі собак більше, аніж котів). В плюси гладко написаний текст.

4. Післясмак - слабкого чаю. Зникне швидко, але випити один раз можна.

Дякую, авторе! :twisted:

_________________
Ом-ном-ном!


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 25.10.2020 13:08 
Не в сети
Приживала
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 24.10.2020 01:21
Сообщения: 94
Авторе, я щиро бажаю вам посісти перше місце!


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 25.10.2020 19:18 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 21
Блискавко, Козачко і ОГРесо, красно дякую за відгуки і добрі побажання!
Успіхів і вам!


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 27.10.2020 00:38 
Не в сети
Домовой

Зарегистрирован: 08.07.2012 18:53
Сообщения: 728
Цитата:
Рай не землі.

на

Цитата:
Андрійку, - злякано

Потрібне тире замість дефісу.

Цитата:
… й припинив дихати.

Зайвий пробіл після трьох крапок.

Цитата:
Бодай по дружньому!

по-дружньому — див. /////

Цитата:
Може, йому назватись Андрієвим родича, що наглядає

родичем

Цитата:
Кінь навіть вухом не веде, а братчики довкола сміються: «Диви, Пилипе, який козарлюга росте!»
Притулився до теплої щоки з м’якою парубоцькою паростю й мимоволі подумав: «Боже, який ти ще молодий! Якби все було так просто!»

Знак оклику належить до фрагменту в лапках, в той час як за характером речення в його кінці має стояти крапка, тому її слід ставити після закритих лапок.

* * * * *

З технічної точки зору написано добре — і грамотно, і емоційно. Деталі, описи — все на місці й робить свою справу.

А от щодо змісту...

Це вже не перше оповідання, де українцям в їх боротьбі допомагають незвичайні (надзвичайні) істоти — від вампірів до іншопланетян. Але якщо спочатку це видавалося цікавим та цілком виправданим, то з часом почало набридати. Й навіть якось непокоїти.

Невже зневіра досягла таких обсягів, що ми зовсім відмовляємось вірити у власні сили? Невже нам конче необхідна допомога якихось потойбічних чи позаземних створінь? Навіть не людей із суперздібностями: ми не віримо в свого «Капітана Америку», нам треба щоб чугайстер вийшов із лісу, або водяник виліз із річки, інакше ніяк.

Так, у даному творі їх участь невелика. Але роль «простого українського хлопця з автоматом» — ще менша. Що він узагалі тут робить? Їсть, спить, шепочеться з дівчиною. Якось малувато.

Пригадую, як у коментарях до телесеріалу «Сонна лощина» деякі глядачі слушно зауважували, що автори надто захоплюються, пхаючи всіляку містику в героїчну історію Війни за незалежність США. Мовляв, персонажі так часто ганяються за всілякими магічними артефактами, що їм і воювати нема коли. Але в нас інші міркування. Конче треба, щоб дід-мольфар прочитав опівночі давнє закляття й когось там прикликав, бо без цього танки не їздитимуть, гармати не стрілятимуть і дрони не полетять.

Може, ми й самі на щось здатні?


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 27.10.2020 02:46 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 21
Сильно_Грамотний, дякую за відгук і за граматичний розбір! Хоч скільки вичитуй, а очі все одно замулюються, і з'являються помилки. Виправлятиму.
А стосовно змісту - то це ж історія не про героїчних вояків. Вона про тих, хто в тилу. Хто, може, і не має багато можливостей (бо навіть у міфічних істот можливості обмежені), але все одно намагається допомогти.
Успіхів Вам!


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 27.10.2020 20:52 
Не в сети
Домовой

Зарегистрирован: 08.07.2012 18:53
Сообщения: 728
Автор au001 писал(а):
Успіхів Вам!

І вам.

Автор au001 писал(а):
А стосовно змісту - то це ж історія не про героїчних вояків. Вона про тих, хто в тилу. Хто, може, і не має багато можливостей (бо навіть у міфічних істот можливості обмежені), але все одно намагається допомогти.

Але ж у описаних вами міфічних істот можливості досить великі — хоча б тому, що вони невразливі для людської зброї. Й невидимі, до речі. Той же домовик міг би збирати інформацію про пересування військ і таке інше, нічим не ризикуючи.
Цікавіше було б, наприклад, якби з того боку теж з’являлись якісь надприродні почвари. І двобій на магічному рівні віддзеркалював події в матеріальному світі.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: au001 Домовик
СообщениеДобавлено: 28.10.2020 20:13 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 21
Сильно_Грамотный писал(а):
Але ж у описаних вами міфічних істот можливості досить великі

Якщо дотримуватись міфології, то насправді не такі вже великі. Привиди безтілесні, фізично взаємодіяти з матеріальним світом можуть дуже обмежено, хіба трохи на енергетичному рівні, і далеко відходити від будівлі теж. Домовики дрібні і теж мають ліміт відстані при пересуванні, хоч і трохи більший за привидів. І домовиків, згідно з міф. джерелами, можна вбити навіть голіруч. Щоправда, вони могуть спілкуватись з іншими тваринами, але теж обмежено. Тому з домовика добрий розвідник лише тоді, якщо є що розвідувати поблизу хати, а воювати він здатний лише в хаті, та й то на рівні кинути на голову щось важке, натиснути на гачок автомата або підсипати отрути в їжу. А вигадувати цим істотам якісь не властиві їм здібності, яких нема в етноджерелах, мені не хотілось - принаймні, в цьому оповіданні. Саме тому довелось відмовитись від ідеї сутички з ворогами в хаті, хоча спочатку така була. Хоча потенційно, можливо, їхні здібності можна було б якось розширити - але то вже буде суто авторське свавілля.
Сильно_Грамотный писал(а):
якби з того боку теж з’являлись якісь надприродні почвари. І двобій на магічному рівні віддзеркалював події в матеріальному світі

Мабуть, так. Цікава ідея. Але це б уже була інша історія.
Дякую за увагу до оповідання і цікаві поради. Можливо, колись їх вдасться втілити. :D


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
Показать сообщения за:  Поле сортировки  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 53 ]  На страницу Пред.  1, 2, 3, 4  След.

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]


Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 0


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете добавлять вложения

Найти:
Перейти:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Русская поддержка phpBB