Титул НОВОСТИ ЖУРНАЛЫ И КНИГИ "АРГОНАВТИ ВСЕСВІТУ" О КОНКУРСЕ РБЖ-АЗИМУТ REAL SCIENCE FICTION ФОРУМ ПОИСК
Текущее время: 28.03.2024 18:21

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]




Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 74 ]  На страницу Пред.  1, 2, 3, 4, 5
Автор Сообщение
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 27.10.2017 14:56 
Не в сети
Постоялец

Зарегистрирован: 18.10.2017 23:57
Сообщения: 176
Мальчуган уж больно взрослым изображен - и в половых вопросах, и в геополитических. И в то, что его не смогли ликвидировать - тоже не верится.
К сожалению, могу оценить только сюжет, не язык.


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 27.10.2017 19:02 
Не в сети
Домовой
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 19.10.2007 07:09
Сообщения: 870
Рассказ интересно читать. Написано хорошо, картинка проглядывается. С этим всё ок. Опять же - лично меня не шокировать подобным. Мне б побольше такого на самом деле :)
Но всё же...
Беда рассказа в его структуре, а именно - в провисающей экспозиции. Автор не дал читателю возможность проникнуться героем (пусть он и психопат), а потому - отторжение идеи, какой бы она ни была. Если вытянуть из рассказа линию, которая должна привести героя к рассказанным событиям, то вот она:

1. Герой просирает олимпиаду.
2. Герой получает от родителей по жопе.
3. Герой оказывается психопатом-убийцей.

Плевать, как вы сейчас всё объясните - выглядит структура именно так. Плевать, что он долго готовился - показано именно так.

Можно было подать намного лучше. Если уж хотели показать именно борьбу пацана - надо было уделить экспозиции гораздо, гораздо больше внимания. Заставить читателя сопереживать ГГ. Не надо сейчас говорить то, что вы уже говорили: мол, не думал, что простые обыватели будут сопереживать суперлюдям. Будут. Потому что в рассказе они - жертвы, что бы вы ни говорили. Они выглядят жертвами, как бы ни перекручивали события. В таком виде рассказ - это похождения психопата. Которые вроде как потом объясняются его правостью - и так тонко, что считай на уровне перевёртыша.

В таком виде рассказ получился бы лучше, если бы в итоге герой оказался неправым. Если бы он реально мочил невиновных детей, а потом читатель узнал бы об этом. Герою узнавать не обязательно. Тогда получился бы крутой жескач - но вы такого, увы, не хотели, а значит опять возвращаемся к вышеозвученной претензии.

Мне вспоминается рассказ Харлана Эллисона "Бегство к звёздам". Я давно читал, могу ошибаться с аналогиями. Там человека насильно оставили одного на планете с бомбой в животе, способной взорвать планету. А на той планете - инопланетные захватчики. Ну он и пытался выжить, вымачивая их с особой жестокостью. Вроде бы они даже были не так плохи - не помню... Но там - сопереживаешь именно герою и пофиг, что он творит. За него болеешь - автор так устроил. Вы - не устроили.

Ещё раз. Я не против таких жескачей. Даже писал как-то подобный рассказ. Там были инопланетяне, внедрённые на Землю. И как думал один из героев, инопланетянами были женщины. Он находил девочек, похищал, а потом писал родителям письма - партизанил таким образом. Типа таких:

...
Я привёл её домой и велел ждать, пока не свяжусь с полицией. Она была послушной девочкой. Я поднялся в свою комнату и взял молоток. Я знал, что вы — потрясающе живучи. Вы можете жить безо всяких нужных органов, даже без сердца. Вы — прилетаете на планеты, перестраиваете своё тело так, чтобы быть привлекательными для аборигенов. Ваше слабое место — мозг. Когда я спустился с молотком, чёртова дрянь вздумала брыкаться! Она швырялась в меня тарелками, ошпарила кипятком из чайника. Я размозжил ей голову, оттащил в ванную и разделал на куски. И как дикарь с дикой планеты — приготовил и съел.
Она была чертовски красивой инопланетяночкой! И чудесной на вкус! Я мог бы её трахнуть (она бы этого хотела, я знаю), но мне была противна сама мысль об этом. Может, поэтому вам не удалось затуманить мне разум».
...

или

...
«Я удалил гнилой мозг вашей инопланетной девочки, затолкал его в банку. Пока язык и щёки обжаривались с луком, я размышлял. А так ли ядовиты ваши мозги?
Смотрел на банку, думал, гадал. Наконец, решился!
Сполоснул мозги и отварил с уксусом и солью. Затем обсушил на чистой салфетке, нарезал ломтиками, залил маринадом и оставил на тридцать минут. После просушил, вывалял в муке и обжарил до золотистой корочки в масле. Сперва дал попробовать собаке. Вроде, не сдохла — довольно облизывалась».
...


Инопланетяне в рассказе и правда прилетели, правда внедрились и представляли опасность для рода людского. Всё почти так, как здесь. Только мой психопатик не всегда ловил именно инопланетян. Ну, ошибался иногда - бывает.

Короче, озвучу ещё раз свою мысль. У вас, автор, не получилось написать то, что вы хотели написать.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 27.10.2017 20:29 
Поздравляю с победой, автор.
Теперь совершенно не важно выйдете вы в финал, или нет, а если выйдете, какое место займёте.
Главное - читателей цепляет. Их сообщения - это аплодисменты и свист. Вам удалось найти нерв, и вызвать реакцию. Равнодушных к вашему тексту нет. Это безоговорочная победа на конкурсе.
Поздравляю!
:!: :!: :!:


Вернуться к началу
  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 27.10.2017 20:33 
Не в сети
Домовой
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 19.10.2007 07:09
Сообщения: 870
Вряд ли раздутая тема рассказа - это победа самого рассказа :roll:
Просто автор активно общается с критиками.


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 27.10.2017 21:00 
Флуда почти нет. Так что слухи о раздутости несколько преувеличены. :D
И если бы критиков не интересовали ответы автора, они бы отмечались в других темах.


Вернуться к началу
  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 27.10.2017 21:07 
Не в сети
Домовой
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 19.10.2007 07:09
Сообщения: 870
Так я не говорю, что флуд :)
Просто автор горячо отстаивает свою позицию, кто-то из критиков с ним спорит, кто-то соглашается - жизнь бурлит. Это хорошо!


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 27.10.2017 21:46 
Да, из искры - пламя, а из бурления - жизнь (если, конечно, верить Опарину). :lol:
Походу, высоконаучный диспут удалось-таки разбавить низкопробным флудом.
Надеюсь, автор не разозлится. :roll:


Вернуться к началу
  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 27.10.2017 21:53 
Не в сети
Авторитет
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 03.10.2017 06:48
Сообщения: 450
Откуда: Москва
Спасибо администрации: обнулили) Автор, удачи.

_________________
... Изображение


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 28.10.2017 09:52 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 27
Ох і необачна ж ця наша Наталя... :)






Людям
(і новим теж)
Дякую за докладні відгуки-пояснення (як от у Shadmer-а на цій сторінці).
Додати нічого...

Всім Успіхів!




Бо щось це оповідання мене вже нервує...

Спочатку – воно з’явилось раптово, якось без попередження, і майже безпричинно... Влізло поперед ідеї, виношуваної ще з зими... Ідеї, яка мала суттєві й множинні об’єктивні причини, щоби реалізуватись саме зараз.
Потім – почало писатись у час, коли його (часу) у мене майже й не було...
Далі – ще й примудрилось майже не лишити слідів свого зростання. Зостався лише один файл-чорновик на 12.т.зн. І остаточна версія. Хоча, до цього, я зазвичай записував для оповідань журнал активності (з часом і обсягом).
А у тому єдиному чорновику – бачу як воно росте (майже до незмінного вигляду) в двох місцях одночасно(!), поки між ними сиротливо і перелякано туляться рядки первинного плану, не знаючи, що з ними буде далі.

Перші читачі були вкрай невдоволені завершенням. Припускаю, їм не подобалась думка, що Світ нас затре. Хоча, вони все й заперечували. З якимось аж нездорово лютим завзяттям!
Трохи змінив текст, але Розумний Світ (РС) і люди-привиди так і лишились. І навіть у посиленому варіанті, який вже і не обійти простим невдоволенням.
Але, тепер оповідання, чомусь, почало розжалоблювати читачів-людей долею "маленьких, гарненьких, милих і таких няшних гемеошеняточок..." А про РС тут лише одна скарга і та коротенька.

Таке враження, що оповідання показує читачам те, що йому хочеться, і коли хочеться, а не те що мало би показувати... А тепер, якось, знайшло новий спосіб всіх запевнити, що гемеошки, і, відповідно, також і РС(!) – і не загрози взагалі.

Останнє, чим Воно відзначилось – таки зізналось (чужими руками), що підписало мені майже що смертний вирок (у випадку якщо гемеошки вже панують, або скоро почнуть). А це ж мало бути очевидним ще до написання!
А ще зіпсує життя всім тим нещасним, хто необачно, нерозсудливо і необережно проголосує "за", не врахувавши застережень в останніх 6 абзацах, повідомлення 6, на сторінці 4. (Це було останнє, китайське, попередження!).

А я ще ж навіть не прочитав "Воно" Кінга...

Я почуваюсь, як Ліза Сімпсон, яка блукала в лісі, знайшла стадо оленів і почала з ними сюсюкатись: "не лякайтесь, гамайте далі..." Олені, натомість, показали гострі зуби й почали гарчати. Думаєте не страшно? Але, коли навіть малі олені "гавкають" (це реальність) – собаки нервово курять збоку... (а це припущення :)).
Ліза раптом усвідомила, що ще замала ходити в ліс... (до речі, вже понад 20 років не росте... підозріло...) Що доходилась... Але прийшов лісник чи єгер, і, посміявшись над патяканням дитини, повів її до цивілізації.


А що робить оповідання, коли наодинці з
[+]
жертвами
читачами?
Але нічо-нічо, недовго йому зосталось... Скоро дострибається...


А найкумедніше, що мені ж мало бути байдуже – є гемеошки, нема гемеошок... Бо дітей не маю і не планував. Яка ж мені тоді різниця, що буде з геномом людства і з ним самим? Якщо всіх все влаштовує (та й навіть якщо ні), то що мені до цього? З якого дива я взагалі почав про це писати? Чим я думав? Ну... Кінга перечитався! Але ж це не достатня причина... :)
Моя справа ж проста: запастись попкорном і спостерігати як людський молодняк дружитиме з гемеошками. Або, ймовірніше, як гемеошки їх "дружитимуть"...?

Але то потім.
Спочатку – проголосувати і піти на заслужений відпочинок. :)


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 28.10.2017 11:02 
Не в сети
Постоялец
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 24.01.2007 16:47
Сообщения: 107
О, нарешті порнуха та насильство, а то нема й нема. Як наче конкурс різдвяних оповідань, а не фантастичної еротики.
Може, це я написав?


Вернуться к началу
 Профиль  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 29.10.2017 20:28 
Не в сети
Авторитет
Аватара пользователя

Зарегистрирован: 03.10.2017 06:48
Сообщения: 450
Откуда: Москва
:roll: Ну, в общем... эээ... Жду зимой с продолжением!Изображение

_________________
... Изображение


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 29.10.2017 23:53 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 27




Ай’л Бі Бек... 8)





http://gmoobzor.com/stati/pervye-geneticheski-modificirovannye-deti-okonchat-srednyuyu-shkolu-v-2015-godu.html
Ай, Карамба!




Цитата:
Література не спричиняє страждань, вона в них народжується.
(Монтень?)

Ай-ай...??? :?:


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 07.11.2017 11:47 
Не в сети
Чечако

Зарегистрирован: 01.01.1970 03:00
Сообщения: 27
Коментарі до попередньої версії оповідання (12.10.2017р., мало відрізняється від Азимутської) є тут: http://starfort.in.ua/page/gemeoshki/comments


Вернуться к началу
 Профиль Отправить email  
 
 Заголовок сообщения: Re: ag008 Гемеошки
СообщениеДобавлено: 16.08.2018 16:58 
Не в сети
Постоялец

Зарегистрирован: 10.01.2018 22:43
Сообщения: 133
Откуда: IF
Стаття повністю (бо на сайті УТ її вже нема):

Цитата:
5 березня, 2017   ▪   The Economist   ▪   Версія для друку

The Economist: Секс і лабораторія

Безстатевих способів репродукції стає дедалі більше. Історія вчить, що від них не варто відмовлятися



Матеріал друкованого видання

№ 8 (484) 
від 23 лютого

«Український тиждень»



The Economist: Секс і лабораторія

Раніше все було просто. Зустрічаються він і вона. Через систему «трубопроводів», удосконалену мільйонами років еволюції, передаються гамети. Через дев’ять місяців частина тієї трубопровідної системи видає світу готовий продукт. Зараз процес починає набагато ускладнюватися. Оприлюднена американською Національною академією наук 14 лютого доповідь кваліфіковано обґрунтовує дослідження генокоригуючих прийомів. Вони настільки точні, що дають змогу лікувати генетичні хвороби на зразок гемофілії або серповидної анемії раніше, ніж зародок почне розвиватися.

Ідея клонування людини викликала справжній фурор, коли рівно 20 років тому світові показали клоновану овечку Доллі. «Подумаєш, велике діло», — скаже хтось, озираючись на минуле. Адже тепер завдяки іншим технологічним успіхам дедалі ближим стає клонування людини.  
Когось перспектива того, що люди «гратимуться в Бога» у питаннях розмноження, жахає. Хтось, чиє життя зламала бездітність або генетична хвороба, палко обстоює право на полегшення страждань. Так чи інакше наука рухається вперед, і суспільству доведеться сформувати якусь позицію з цього приводу.

Де ти, синьоокий сину?

Вибір способу репродукції постійно розширюється. AID (штучне запліднення донором, яке почали практикувати ще в ХІХ столітті) та IVF (ЕКЗ, екстракорпоральне запліднення, вперше застосоване в 1970-х роках) уже стали повсякденними. Те саме стосується ICSI — інтрацитоплазматичної ін’єкції сперматозоїда, коли клітина сімені фізично вводиться в яйцеклітину. Це дає змогу ставати батьками безплідним чоловікам. Торік додалася ще одна техніка — мітохондріальна трансплантація, або, як її називають у ЗМІ, «дитина від трьох батьків». Незабаром може з’явитися можливість «вирощувати» яйцеклітини й сперматозоїди з клітин інших тканин потенційних батьків (швидше за все, шкіри), а не в яєчниках і яєчках.

Репродуктивні технології піднімуть легіон питань. Чи можна батькам клонувати дитину? Чи можуть багаті платити за те, щоб їхні діти були розумними й старанними, коли інші собі цього не дозволять?

Такі методи роблять статевий контакт і розмноження окремими явищами. Більшість цих нових способів дають змогу вибирати, який ембріон житиме, а який ні. Спочатку вони можуть здаватися шокуючими, навіть відразливими. Але досвід показує, що в царині репродукції огида — це не найкраще керівництво до дії. Тим часом один американський суд уже визнав метод AID виявом подружньої невірності, а народжену дитину незаконною. ЕКЗ викликало стурбованість серед частини теологів із приводу того, чи матимуть «діти з пробірки» душу.
Відраза часто супроводжується уявними страхами. У науково-фантастичних історіях про генну корекцію розповідають, скажімо, про створення суперлюдей із надзвичайним інтелектом або фізичною силою. Коли стало відомо про овечку Доллі, преса зарясніла заголовками про армії клонів. Насправді ніхто не має ані найменшого уявлення про те, як створити «уберменша», навіть якби й хотів. Проте ми бачимо свідчення того, як швидко може рухатися вперед репродуктивна наука. Тож цілком доцільно замислитися над етикою в цій царині навіть щодо варіантів, які на сьогодні недоступні.

Починати зручно з IVF та AID, які вже перетворилися з химери на буденне явище. Обидві технології дають здорових дітей щасливим батькам, які інакше були б приречені на самотність. Те саме, поза сумнівом, можна буде сказати й про мітохондріальні трансплантації, що допомагають уникати рідкісних, але небезпечних захворювань, які впливають на виробництво енергії в клітинах.

Читайте також: «Наукові» смітники

Щасливі батьки й здорові діти — це вже цілком достатнє правило для будь-якої продуктивної технології. Головна проблема — безпечність процедури. Гарантувати її дуже складно. Науковцям дозволено (хтось вважає, що абсолютно несправедливо) експериментувати з людськими ембріонами, коли ті складаються лише з кількох клітин. Проте їм не можна, наприклад, проводити досліди над людським плодом. Також нелегко їм експериментувати з плодом найближчих родичів людини — людиноподібних мавп, позаяк це рідкісні тварини й вони часто перебувають під захистом закону. Тому досі доводилося робити «стрибокг віри»: застосовувати на практиці технологію, максимально випробувану в дозволених законом межах. Так має бути й далі, щоб не допустити «фрилансерських» операцій поза межами адекватних юрисдикцій. Цяг проблема існує не тільки в полі теоретичних припущень. Першою технологію мітохондріальної трансплантації розробила Британія, вона ж стала першою країною, де ця процедура отримала ліцензію. Утім, перша пара, яка її пройшла, поїхала робити це з Йорданії до Мексики.

Дещо складніше визначити межі дозволеного. Але знову ж таки ключем тут слугує правило щасливих батьків і здорових дітей. Вирощування сперматозоїдів і яйцеклітин із клітин інших тканин — це точно найменш проблематична нова технологія, яку незабаром запропонують. Одна з її переваг — гомосексуальні пари зможуть мати дітей від обох батьків. Але закон повинен вимагати, щоб у процесі були задіяні дві особи. Адже якби одна людина спробувала стати і батьком, і матір’ю дитини без застосування суцільної генної корекції в отриманих яйцеклітинах та сперматозоїдах, то зросла б концентрація шкідливих мутацій — це найвища форма близькоспорідненого схрещування.

Читайте також: На світ з'явилась перша у світі дитина з ДНК від «трьох батьків»

У генетичній корекції та клонуванні йдеться не лише про щастя батьків і здоров’я дітей. Перша корекція генів виключає генетичні хвороби — зараз для цього потрібна селекція ембріонів. Багато хто такий прогрес вітатиме. Дорослі повинні мати змогу клонувати точні копії самих себе як вияв самовизначення. Але вирощування дітей із новими рисами та клонування інших людей порушує питання рівності, а також допустимості використання тканин людей без їхньої згоди.

Відчуття індивідуальності

Репродуктивні технології піднімуть на поверхню легіон питань. Чи можна буде батькам, що втратили дитину, клонувати її? Або вдові — покійного чоловіка? Чи матимуть змогу багаті платити за те, щоб їхні діти були розумними й старанними, коли ніхто більше не дозволить собі цього?

Для пошуку відповідей знадобляться цілі комісії експертів, а судам доведеться захищати інтереси ненароджених. Вони зможуть скористатися прецедентами, як-от існування однояйцевих близнюків, адже суспільство прекрасно сприймає таких клонів, або сестер чи братів-рятівників, які за допомогою відбору через ЕКЗ можуть стати джерелом стовбурових клітин для порятунку важко хворого старшого брата чи сестри. При цьому будь-який режим правил має піддаватися адаптації, тому що думки змінюються з часом, коли люди звикають до нових прийомів. Проте, зважаючи на минуле, небезпека не в тому, що хтось стрімголов кинеться в репродуктивні крайнощі, а в тому, що люди стримуватимуться й змушуватимуть інших страждати через недоречне відчуття «правильного».

© 2011 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Переклад з оригіналу здійснено «Українським тижнем», оригінал статті опубліковано на www.economist.com




Вернуться к началу
 Профиль  
 
Показать сообщения за:  Поле сортировки  
Начать новую тему Ответить на тему  [ Сообщений: 74 ]  На страницу Пред.  1, 2, 3, 4, 5

Часовой пояс: UTC + 2 часа [ Летнее время ]


Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете добавлять вложения

Найти:
Перейти:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Русская поддержка phpBB