УВАГА! ПОЛІТИЧНИЙ ДОПИС! ВІН НЕ СТОСУЄТЬСЯ ГПіМР, НЕ ЧИТАЙТЕ, ЯКЩО НЕ ХОЧЕТЕ.
Стисло: людоньки, проголосуйте 21го квітня за Порошенка хоча б заради української мови, будь ласочка!

Докладніше:
Мене звати Яценко Кирило, я почав проект перекладу ГПіМР, працюю над ним приблизно два з половиною роки. До проекту долучилася купа людей, у цьому дописі я висловлюю лише свою особисту думку.
Мені видається вибір 21го квітня справді дуже важливим для України, тому я пішов на такий крок, як написати це тут, бо інших трибун не маю. Досі сумніваюся, наскільки політика в такій групі недоречна (що недоречна майже не маю сумнівів).
Дуже не хочу поширювати/копіювати чиїсь слова, пишу сам. Що позитивного особисто я отримав за час президентства Петра Порошенка (він чи не він за це відповідальний - питання окреме, але насправді гадаю, що він так чи інакше причетний до кожного пункту):
1. Моє місто досі українське й ніким не завойоване.
2. Безвіз. Їздив Інтерсіті Київ-Пшемишль, дуже зручно, швидко й приємно.
3. Дорога Одеса-Рені (живу в Теплодарі, працюю в Одесі). Були на ній різні ремонти. Коли тільки зробили цей (переважно завершили восени 2017), вже було приємно. Але найприємніше, що він тримається досі - це вперше якийсь ремонт цієї дороги тримається більше, ніж зиму. Зараз стан чудовий. (Чудово памʼятаю, як лаяли цей ремонт, коли він тільки почався. Почали з одного-двох кілометрів, куди приїхав Порошенко. І тоді всі розповідали, як от, відремонтували кілометр, показали Порошенкові, що туди напевно гелікоптером прилетів, на тому все й завершиться. Чомусь, коли ремонт усієї траси успішно завершився, про це ніхто не згадує.)
4. Мовні квоти. Теж для мене сумнівне питання, чи не обмеження це чиїхось прав і все таке, але тепер у маршрутках, крамницях тощо дуже часто лунає музика українською.
5. Лоукостери. У 2015му я літав за 512$ Одеса-Відень. Зараз є квиток Wizzair 909₴ Київ-Відень. Навіть якщо додати потягом 148Ш Одеса-Київ люкс (608₴), разом вийде менше за 60$. Для мене це важливо.
5. Онлайн-черги. Мені було приємно отримувати закордонний біометричний паспорт, записавшись на сайті на певний час.
Перелічував лише те, що знаю/відчув особисто.
Що мені не до вподоби в Зеленському? Те, що він просто для мене неприємний як актор - другорядне. Про його жарти про Україну й українську мову знаю лише з переказів. Але анонс фільму "Слуга народу" мене зацікавив. Вимкнув швидко через те, що все російською. Також щодо Зеленського й мови є таке його інтервʼю, яке я подивився повністю:
https://www.youtube.com/watch?v=z7aJTzevBQ8Варто звернути увагу на шматок з 8:10 до 8:30. Взагалі все інтервʼю він стрибає між українською та російською, і ось на це питання він відповів російською. Для мене відповідь звучить вкрай непереконливо.
Відеозвернення із запрошенням на стадіон, "діалог" між Порошенком та Зеленським у студії "Право на владу" я теж дивився. В обох випадках вважаю, що Порошенко показав себе явно більш адекватним кандидатом.
Якщо хтось з читачів цієї групи збирається голосувати за Зеленського й готовий це обговорити зі мною, я б із задоволенням його/її послухав - приватно чи в коментарях - як комфортніше. Якщо хтось не збирається йти на вибори чи збирається зіпсувати бюлетень - я теж би охоче послухав аргументацію, спробував переконати. Чесно попереджаю, що дуже дуже навряд чи мене вийде переконати проголосувати за Зеленського, але я готовий спілкуватися й з тими, хто захоче спробувати.
Окремо наголошую, що я очікую на культурну дискусію, обзивати прибічників Зеленського жодним чином не планую, образливі й неконструктивні з моєї точки зору коментарі планую видаляти. Дуже старатимуся робити це справедливо.
Суто з цікавості додав голосування, хто як голосуватиме 21го квітня. Прошу відповідати чесно й лише тих, хто має право голосу на цих виборах.
. Если кто прописан на ФБ, пожалуйтесь, плиз. Честное благородное слово - это я (кто такой Александр Нестеров - понятия не имею).